Societatea de Neuropatie Diabetică (Neurodiab), în parteneriat cu Asociaţia de Podiatrie, au organizat o sesiune de screening de neuropatie diabetică şi picior diabetic, în cadrul campaniei „Controlează-ţi Diabetul!”, care a avut loc în luna noiembrie în Timişoara.

Rezultatele campaniei de screening arată că 90% din pacienţii evaluaţi nu beneficiaseră niciodată de un examen al piciorului sau li se făcuseră unul în urmă cu mulţi ani. Din cele 97 de persoane cu diabet testate de specialişti, 27 aveau neuropatie diabetică, iar cei mai mulţi nu ştiau acest lucru. De asemenea, aproape toţi cei examinaţi prezentau diferite probleme - calusuri, deformări ale picioarelor, fisuri interdigitale sau onicomicoze.

„Screeningul de neuropatie diabetică este fundamental pentru identificarea leziunilor timpurii ale nervilor, la nivelul picioarelor, şi asigurarea îngrijirii de specialitate. În acest fel ar putea fi controlată progresia afecţiunii, care poate duce la apariţia ulceraţiilor şi în cazuri severe, la amputaţii. Această examinare trebuie realizată anual, astfel numărul amputaţiilor cauzate de diabetul zaharat ar putea scădea, iar calitatea vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică nu va fi deteriorată”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele al Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Aproximativ două treimi dintre cei care au diabet zaharat dezvoltă ca şi complicaţie neuropatia diabetică, în decursul evoluţiei bolii.

Potrivit unui studiu privind calitatea vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică din România, 1 din 10 pacienţi cu simptome de neuropatie diabetică nu ştie că suferă de această afecţiune. În acelaşi timp, 14.9% din persoanele cu această afecţiune au afirmat că s-au confruntat cu ulceraţii ale piciorului, în timp ce 4.6% au avut gangrenă, iar 3.6% au suferit deja amputaţii.

De aceea, efectuarea periodică a screeningului de neuropatie este esenţială pentru un diagnostic precoce al acestei complicaţii, care poate contribui la reducerea ratei amputaţiilor asociate diabetului, subliniază specialiştii.