Ziarul Viaţa Medicală se alătură eforturilor comunităţii şi demarează, în luna octombrie, o campanie editorială de conştientizare a cancerului de sân.

Pe parcursul a patru numere consecutive, vom aborda această patologie împreună cu specialişti recunoscuţi în domeniu (printre ei, prof. dr. Alexandru Blidaru – preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie –, dr. Cristian Gabriel Viişoreanu, ambii chirurgi, şi dr. Dan Jinga, oncolog). Vom aduce la zi informaţiile şi experienţa în ceea ce priveşte tratamentul eficient şi modern al bolii, precum şi identificarea ei precoce. Toate acestea – în speranţa că medicii de specialităţi diferite vor avea la dispoziţie instrumente utile, în beneficiul pacienţilor.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor, responsabil pentru aproximativ un sfert dintre tumorile maligne ale sexului feminin la nivel mondial, şi provoacă cele mai multe decese prin cancer în rândul femeilor. Incidenţa cancerului de sân în Europa Centrală şi de Est este mai mică faţă de Europa de Vest, America de Nord şi Australia, motivul fiind asociat cu o identificare mai bună a bolii în ţările dezvoltate, graţie programelor de screening. Este al doilea cel mai frecvent (prevalent) cancer în populaţia de ambele sexe, la mică distanţă după cancerul pulmonar, dar se află pe locul al cincilea în clasamentul numărului de vieţi pierdute prin tumori maligne (după cancerul pulmonar, cancerul colorectal, gastric şi hepatic). Acest loc cinci semnalează publicului şi lumii medicale deopotrivă că boala are un prognostic mai favorabil de vindecare, ce nu trebuie irosit.

Vă mulţumim că sunteţi aproape de noi.

Octombrie: luna mondială de conştientizare a cancerului de sân