Cancerul de cap şi gât rămâne relativ necunoscut şi prea puţin diagnosticat. Diagnosticarea şi tratarea în stadii incipiente asigură o rată de supravieţuire de 80%-90%. Afecţiunea ocupă locul 6 la nivel european, din punct de vedere al incidenţei, iar la nivel global, 5% dintre tipurile de cancer care afectează populaţia sunt de acest tip.

„Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG) în parteneriat cu Asociaţia Sănătate pentru Comunitate (SpC), principalele organizaţii implicate în campania de informare şi conştientizare a factorilor de risc şi simptomelor cancerelor localizate în zona capului şi gâtului, îşi doresc iniţierea unui dialog cu instituţiile şi organizaţiile naţionale implicate în gestionarea acestei patologii. În prezent, în România, dar şi la nivel european, nu există o bună informare asupra acestui tip de cancer, multe cazuri fiind identificate în stadii târzii, ceea ce reduce drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor. Rata recurenţei bolii la 5 ani după încheierea tratamentului este de 50% în cazul diagnosticării în stadii avansate, tocmai de aceea supravegherea medicală corectă în această perioadă este vitală pentru pacienţi.”, declară dr. Dragoş Iancu, preşedinte al Societăţii Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG).

Dr. Dragoş Iancu, preşedinte al Societăţii Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului  ​
Dr. Dragoş Iancu, preşedinte al Societăţii Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului ​


Primul ghid pentru cancerul capului şi gâtului

Începând cu luna septembrie, toţi medicii cu specializări implicate direct în diagnosticarea şi tratarea cancerului de cap şi gât vor avea acces la primul ghid pentru un parcurs ideal al pacientului. Materialul este conceput de către Dna. Prof. Lisa Licitra, co-fondator şi membru al European Head and Neck Cancer Society.

Aceasta este una din primele dăţi când societatea şi asociaţia medicală a pacieţilor vor să facă ceva concret, durabil, pe toate palierele: aparat birocratic, medic şi pacient.

85% dintre cancerele localizate la nivelul capului sau gâtului sunt legate de fumat

O persoană care fumează prezintă un risc cu 15% mai mare de a dezvolta cancer în zona capului şi a gâtului, comparativ cu un nefumător. Iar 85% din cancerele localizate la nivelul capului sau gâtului sunt legate de fumat.

Semnele cancerului de cap şi gât sunt, de obicei, identificate în prima fază de către medici specialişti în stomatologie sau ORL (otorinolaringologie). Pentru diagnosticarea şi tratarea corectă a afecţiunii, este recomandată o abordare pluridisciplinară a maladiei în care mai sunt implicaţi anatomopatologul, oncologul, radiologul, chirurgul BMF (bucomaxilofacial) sau oncologic.