#Oamenicamine, prima caravană dedicată educaţiei despre sănătatea publică, în context pandemic, organizată şi susţinută de mediul privat din România, a făcut cunoscută vocea medicilor în spaţiile publice din Dolj, Olt şi Argeş.


Peste 800 de persoane s-au vaccinat pe timpul deplasării caravanei în Craiova, Piteşti, Slatina, dar şi în satul Frăţila (judeţul Dolj), la centrele de vaccinare deschise special de către Direcţiile Judeţene de Sănătate, se arată într-un comunicat.

Înainte de lansarea campaniei, un studiu naţional a arătat care e percepţia publică despre vaccinare. Potrivit INSCOP Research, 80% din persoanele nevaccinate au afirmat că vor să afle mai multe date despre vaccin, iar 72% au spus că se vor vaccina după ce vor afla mai multe informaţii. 

Caravana #oamenicamine a luat startul la Bucureşti şi a călătorit în trei judeţe, fiind susţinută de CEZ, principalul furnizor şi distribuitor de energie electrică din Oltenia

Orice persoană care a avut nelămuriri despre vaccinare şi a dorit să se informeze a avut ocazia de a adresa întrebări celor 17 doctori. Medici din comunităţile locale, de la spitale judeţene şi din capitală, cu specializări în cardiologie, pneumologie, imagistică şi radiologie, epidemiologie, boli infecţioase s-au alăturat dialogurilor din emisiunile caravanei, pe scena mobilă, special amenajată.

Şeful secţiei ATI de la Spitalul COVID Mioveni (Argeş), medicul Adrian Ciocănea, a povestit despre realitatea dură din zonele cel mai greu încercate ale spitalelor: „Toţi vaccinaţii transmitem boala de la unul la altul, facem forme uşoare, 1 din 100 fac o formă gravă. Gândiţi-vă că între noi vine un nevaccinat. Probabilitatea de a face o formă foarte gravă există. Dacă el nu se protejează, atunci noi trebuie să ne protejăm sistemul sanitar. Fiecare caz e şocant pentru noi toţi. Îşi pune o amprentă asupra psihicului nostru. Chiar dacă nu plângem cu lacrimi, suferim pentru fiecare pacient. Sunt cazuri de pacienţi tineri pe care i-am pierdut, sunt cazurile care nu au nicio soluţie cu... final fericit, sunt cazurile care ne bucură pentru fiecare pacient care este bine. Cred că suntem câteodată prea tehnici, făcând abstracţie de gradul de cunoştinţe medicale al oamenilor. (...) Toţi regretă o decizie luată la un moment al dezinformării. Avem pacienţi care stau de 52 de zile în Terapie Intensivă. Totul înseamnă această blestemată de boală, este un blestem asupra legăturilor noastre interumane, al legăturilor noastre de familie”.

Dacă sunt infectat şi după aceea fac vaccinul? „Nu vei păţi nimic rău”, i-a raspuns Marilena Madan, medic epidemiolog DSP Olt, unuia dintre participanţii la caravană, în Slatina. „Trăim cu toţii realitatea care ne înconjoară, numărăm îmbolnăviri, forme grave, numărăm decese, în acest moment suntem puşi în situaţia de a lupta la efecte, să demontăm temerile de unde vine vaccinul, care este originea. Acest tip de informaţii circulă mai repede decât informaţiile ştiinţifice despre vaccinuri, ceea ce face ca anxietatea, teama, neîncrederea populaţiei faţă de aceste măsuri de sănătate publică să apară”.

 „Informaţi-vă din surse verificate, pentru a fi corect informaţi” - acesta a fost îndemnul lui Mihai Ungureanu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Olt.

„În momentul apariţiei lor, vaccinurile au fost tot timpul controversate, au existat reticenţe, iar în cele din urmă, acestea au demonstrat că au făcut numai lucruri bune, şi ar trebui ca toată lumea să fie un pic mai receptivă şi mai încrezătoare în recomandările noastre, ale medicilor”, a precizat Cătălina Buzărnescu, medic medicină de familie, judeţul Olt.

În satul Frăţila (Dolj), într-o comunitate redusă, undeva la 1.150 de persoane, „vaccinarea a avut succes prin prisma colectivului şi a domnului doctor, în mod special”, a mărturisit Gin Sorescu, primar al satului.

 „La început a fost greu, în sensul că oamenilor le era teamă ce se întamplă după vaccin. S-a auzit un zvon, cum că persoanele au murit din cauza vaccinului, dar apoi, când s-a vaccinat primul lot de oameni din Frăţila, aceştia au dus mesajul mai departe. Au văzut că nu s-a întâmplat nimic şi s-a dovedit că persoana vaccinată, chiar dacă s-a îmbolnăvit, a fost o simplă răceală, o formă mult mai uşoară”, a adăugat dr. Hisham Tageldin de la Centrul de Permanenţă Fix şi Mobil din Frăţila.

La Craiova şi în Frăţila,  medicul radiolog Costin Albiţa de la Spitalul Militar a atras atenţia că „în momentul în care ai nişte comorbidităţi, îţi aduci aminte că ar fi bine să previi tot ce e mai rău. Deja începe să fie un grup mare de pacienţi care au trecut prin boala COVID şi de care noi ştim că ne vom ocupa mulţi ani de aici înainte”.  

Lăcramioarei Coandă, medic epidemiolog la acelaşi spital, a remarcat că, în Frăţila, s-a închegat o comunitate în jurul unor instituţii care şi-au adus contribuţia la sănătatea publică.

Tot la Craiova, Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, cunoscut comunitatii doljene, a îndemnat populaţia cu încredere la vaccinare: „Dragilor, mergeţi să vă vaccinaţi acum, ca să nu mai asistăm la o altă creştere a numărului de cazuri”.

„Beneficiul vaccinului este imens faţă de riscurile care sunt de fapt minime”, a precizat conf. dr. Adrian Tase, cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti.

Conf. dr. ing. Dumitru Chirleşan, rector al Universităţii Piteşti, prezent la deschiderea caravanei, a împărtăşit din propria experienţă: „Pentru mine, trecerea prin boală după vaccin a însemnat o viroză mult mai uşoară decât multe alte viroze pe care le-am avut de-a lungul vieţii mele. În trei zile nu am mai avut niciun fel de simptom. Ideea de a impune vaccinul este eronată. Iată că la noi, în Universitate, în urma discuţiilor şi a informării despre tot ce înseamnă fenomenul COVID, avem o rată de vaccinare de peste 83% la cadrele didactice şi peste 64% la personalul nedidactic şi auxiliar. Toate acestea au fost rezultatul unei munci de convingere. Le-am explicat, după înţelesul fiecăruia, că unica soluţie pentru a evita o tragedie este vaccinarea”.

Medicul Petru Muntean, pneumolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, le transmite persoanelor care prezintă multiple comorbidităţi, cu boli asociate, că „este important ca după vârsta de 65 de ani, să facă şi vaccinul antigripal. Să se vaccineze, să aibă încredere în recomandările noastre şi cu cât prezintă simptome care se agravează de la o zi la alta, să vină la medic”.

Ioana Mîndruţă, medic neurolog la Spitalul Universitar Bucureşti, care s-a alăturat caravanei la Piteşti, a amintit despre situaţia cu care s-a confruntat în Capitală: „Am fost practic copleşiţi de cazurile care au necesitat spitalizare. Salvările au stat la coadă să ajungă în unitatea de primiri urgenţe. Paturile sunt insuficiente şi trebuie să organizăm ad-hoc puncte în care pacienţii să poată primi oxigen şi îngrijire medicală. În secţia de Neurologie sunt mulţi pacienţi tineri care vin cu accidente vasculare, pacienţi care nu se cunoşteau cu boli anterioare. Dacă îi intrebăm, singura diferenţă între ei şi cazurile cu forme uşoare este aceea că nu s-au vaccinat”. 

„La copiii cu comorbidităţi este absolut necesară vaccinarea. Acei copii care au avut probleme deosebite au dezvoltat forme grave ale acestei boli, chiar soldate cu decese”, a spus Tudor Ionescu, manager al Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

„Măsurile de distanţare fizică, de igienă şi anumite restricţii de circulaţie ale persoanelor sunt măsuri complementare, care, împreună cu vaccinarea, contribuie la limitarea răspândirii acestei infecţii. Vrem mai puţine restricţii, atunci ar trebui să avem mai multă vaccinare”, a declarat Adrian Stoica, şef Compartiment Supraveghere Epidemiologică DSP Argeş.

În fiecare oraş, caravana a debutat cu o conferinţă de presă la care au luat parte reprezentanţi din sfera medicală, medici de la spitalele din judeţe, medici de familie, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi locale. În timpul caravanei, au rulat pe ecrane filme cu conţinut educaţional şi de încurajare a vaccinării: Profesorul de Sănătate, interviuri cu medici, personal administrativ şi medical, epidemiologi, personalităţi din industria de televiziune şi showbiz, influenceri, dar şi filme realizate în secţiile de Terapie Intensivă.

Până în prezent, 25 de companii din diverse sectoare de activitate (servicii de sănătate, financiar, IT, energie, agricultură, retail, transport, producţie, construcţii, real estate) s-au mobilizat în această campanie, ca o soluţie de urgenţă faţă de situaţia critică pe care o traversează România. De la izbucnirea crizei sanitare în ţară, peste 55.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în lupta cu virusul, se mai arată în comunicat.


Medic