Ultima inovaţie a cercetătorilor de la Universitatea San Diego din Statele Unite este un device ce măsoară glicemia, atât de mic încât poate fi încorporat într-o carcasă de telefon.

GPhone este un prototip printat 3D care se atașează telefonului, precum o carcasă, și se alimentează de la bateria smartphone-ului. Într-un colţ al carcasei este plasat un senzor reutilizabil, iar în alt capăt un stilou injector detașabil dotat cu un suport de unică folosinţă.

Pentru a realiza un test, întâi, cu ajutorul stiloului, se fixează un suport de unică folosinţă pe senzor, activând astfel senzorul. Apoi, se pune o probă de sânge deasupra. Senzorul măsoară concentraţia glucozei din sânge și transmite datele prin Bluetooth către aplicaţia Android. Testul durează aproximativ 20 secunde, ia valorile pot fi cu ușurinţă transmise online unui specialist diabetolog, pentru monitorizare. La final, suportul de unică folosinţă este aruncat, dezactivând astfel automat senzorul, până la următoarea utilizare.

Senzorul reutilizabil al dispozitivul GPhone
Senzorul reutilizabil al dispozitivul GPhone

Suporturile de unică folosinţă conţin o enzimă numită glucozoxidaza care reacţionează cu glucoza din sânge, declanșând un semnal electric care poate fi măsurat de electrozii senzorului. Cu cât concentraţia glucozei este mai mare, cu atât semnalul este mai puternic.

GPhone vine în ajutorul diabeticilor, eliminând nevoia de a avea la ei în permanenţă dispozitivul pentru monitorizarea glicemiei.

Noul device inovator a fost creat de echipa de cercetători condusă de profesorul Patrick Mercier, specializarea inginerie electrică și computerizată, și de Joseph Wang, profesor nanoinginer din cadrul UC San Diego Jacobs School of Engineering. Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biosensors and Bioelectronics din luna ianuarie.

 

Sursa: eHealth Romania