Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat marţi că României îi vor reveni, pentru lunile februarie şi martie, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca. El a spus că nu sunt modificări semnificative faţă de săptămâna trecută cu privire la calendarul de livrare a dozelor de vaccin anti COVID.

„Cu privire la dozele de vaccin produse de către Pfizer BioNTech, până la sfârşitul lunii martie rămâne în jur de 2,5 milioane de doze. Cu privire la dozele produse de către compania Moderna, aşa cum ştim săptămâna trecută am fost anunţaţi de către compania Moderna că va exista o reducere de 20% în dozele livrate de pe parcursul lunii februarie, care însă vor fi recuperate până la sfârşitul lunii martie şi vorbim aici de un total de 430.000 de doze. Începând cu data de vineri mai avem un nou vaccin produs de către AstraZeneca, care, din estimările pe care le avem până în acest moment pentru februarie şi martie, României îi vor reveni 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe", a spus Baciu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, donaţia celor 200.000 de doze de vaccin pentru Republica Moldova va fi făcută "cândva în viitorul apropiat".

Referitor la sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, săptămâna trecută a avut loc o vizită a delegaţiei României pe care am condus-o împreună cu ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniţă. Am avut întâlniri cu autorităţile Republicii Moldova cu privire la două chestiuni importante: experienţa României în pregătirea şi implementarea campaniei de vaccinare şi pe de altă parte sprijinul pe care România îl poate acorda atât prin donaţia celor 200.000 de doze care va fi făcută cândva în viitorul apropiat, însă această vizită de lucru a fost cu privire la sprijinul tehnic juridic pe care putem să îl acordăm în o mai bună pregătire în desfăşurarea şi implementarea campaniei de vaccinare în Republica Moldova", a explicat secretarul de stat.