În cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 se pot vaccina persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalul care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale. Printre cei eligibili pentru a beneficia de vaccin se numără şi pacienţii cu afecţiuni dermatologice. Cei mai mulţi dintre aceştia se pot vaccina fără restricţii, însă există şi situaţii în care cei care suferă de boli dermatologice trebuie să ţină cont de o serie de indicaţii.


„Trebuie precizat încă de la bun început că nu există niciun motiv întemeiat pentru care marea majoritate a pacienţilor cu afecţiuni dermatologice să refuze vaccinul COVID-19. Din contră, cea mai bună alegere pe care o pot face pentru sănătatea lor este să se programeze la vaccin”,  afirmă dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondator al Dr. Leventer Centre.

Pacienţii cu afecţiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoza etc., dar şi pacienţii care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau altă formă de tumoră, se pot vaccina, iar medicii dermatologi îi încurajează să o facă.

„Pacienţii oncologici care au fost operaţi sau urmează să trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc în faţa îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte importantă, riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 fiind mare. Trebuie să ştiţi că în melanomul malign metastazat se foloseşte de 10 ani un vaccin, TVac, care controlează răspândirea metastazelor în tranzit. Deci vaccinarea în cazul afecţiunilor cutanate maligne nu este interzisă ci, din contră, recomandată. Nu sunt ridicate semne de îngrijorare nici la pacienţii aflaţi deja sub terapie antineoplazică şi vaccinul ARNm. Conform recomandărilor OMS, pacienţii oncologici sunt pe locul doi în rândul priorităţilor de vaccinare, după personalul medical”, explică dr. Mihaela Leventer.


Pacienţii cu afecţiuni dermatologice care se pot vaccina doar după respectarea unor indicaţii precise

Pacienţii aflaţi pe tratament biologic, aşa cum se administrează în psoriazis, nu au restricţii legate de vaccinare. Însă, dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală, vor amâna medicaţia până vor face cele două doze de vaccin, precizează dr. Leventer.

Medicul spune, de asemenea, că pacienţii aflaţi sub tratament cronic cu glucocorticoizi, aşa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos şi altele, pot face vaccinul după ce scad dozele de medicaţie imunosupresoare sub control medical.

„Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecţiune cronică, factorii de risc suplimentari, cum ar fi alte afecţiuni asociate, să stabilească dacă medicaţia imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile şi să sfătuiască pacientul în fiecare situaţie particulară. Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienţii care au avut episoade alergice grave în antecedente. Aici, intră urticaria cu angioedem şi alergii postmedicamentoase severe, afecţiuni dermatologice bine cunoscute”, încheie dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Oncolog