Știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţi de la UMF Iaşi

Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată de un grup de studenţi de la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iaşi. Aceştia au fost premiaţi recent pentru această invenţie.
25 Noiembrie 2024
Știri
25 Noiembrie 2024

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţi de la UMF Iaşi

Cea mai mică inimă artificială din lume a fost creată de un grup de studenţi de la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iaşi. Aceştia au fost premiaţi recent pentru această invenţie.


Inima artificială a fost prezentată în cadrul finalei competiţiei mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia. Echipa MAVIS Artificial Heart a câştigat, astfel, un nou premiu în finala din Japonia.

Echipa MAVIS Artificial Heart a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a câştigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul „The most advanced design” în finala competiţiei mondiale HeartHackathon 2024 care a avut loc în Ustunomiya, Japonia, pe 12 noiembrie. UMF IAŞI MAVIS a concurat alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda şi Suedia, se arată pe site-ul news.umfiasi.ro.

„Felicit toţi membrii echipei MAVIS pentru creativitatea şi ingeniozitatea care le-a adus un nou premiu internaţional şi sper ca reuşita lor să fie o sursă de inspiraţie pentru toţi studenţii noştri”, a transmis prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Destinată pacienţilor pediatrici 

Echipa MAVIS Artificial Heart este alcătuită din 38 de studenţi de la Facultatea de Bioinginerie Medicală şi Facultatea de Medicină, sub coordonarea dr. Alexandru Pleşoianu. Proiectul prezentat a fost o inimă artificială miniaturizată destinată pacienţilor pediatrici, controlată printr-o aplicaţie mobilă.

„Anul acesta am lucrat intens la acest proiect: avem un nou concept controller inovator, am făcut teste in silico şi am optimizat pompele, dispunem ca interfaţă de o aplicaţie mobilă şi am progresat şi în alimentarea wireless”, a declarat dr. Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei.

Premii pe bandă rulantă pentru această invenţie

Inima artificială MAVIS a primit şi anul trecut premiul „The most advanced design”, precum şi numeroase premii în România: „Inovaţia medicală a anului”, la Romanian HealthCare Awards, „Premiu de excelenţă” în cadrul Galei Cercetării româneşti, locul I la concursul „Game of Science – România”, dar şi în străinătate: yESAO Exchange Award 2024 şi IQVIA – „Leadership in healthcare”, se mai arată pe site-ul UMF Iaşi.

Anul acesta, echipa a impresionat juriul internaţional cu un nou concept de controller inovator, teste in silico, pompe optimizate, o aplicaţie mobilă intuitivă şi soluţii avansate de alimentare wireless, se arată pe pagina de Facebook a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Tot pe pagina de Facebook puteţi vedea mai multe imagini cu echipa şi cu inima artificială (considerată a fi cea mai mică inimă artificială din lume). 

Florentina Ionescu 
Sursa foto: Facebook - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi 


 

Farmacist
Te-ar mai putea interesa
Știri

UMF Iaşi devine parte a unui consorţiu de elită în domeniul cercetării translaţionale

Florentina Ionescu

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi face parte acum din avangarda cercetării medicale translaţionale, prin implicarea sa în proiectul revoluţionar CANTAVAC 2.0.

...

Știri

UMF Iaşi este partener în consorţiul ROGEN

Florentina Ionescu

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi este partener în consorţiul ROGEN pentru dezvoltarea genomicii în România.

...

Comunicate de presă

UMF Iaşi: conferinţă despre colecţionarii-medici din România şi rolul artei în profesia lor

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, criticul de artă Adrian Buga a ţinut conferinţa „Incizii în arta plastică – Colecţionari-medici din România şi rolul artei în profesia lor”....