OrCam MyEye 2.0, cel mai avansat dispozitiv pentru nevăzători, poate fi obţinut gratuit de persoanele nevăzătoare sau parţial nevăzătoare, cu ajutorul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Programul de Finanţare „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”.


OrCam MyEye 2.0 are dimensiunea unui deget şi este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur şi simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real.

Dispozitivul se montează magnetic pe rama ochelarilor şi cântăreşte doar 22,5 grame – fiind gândit special pentru ca experienţa utilizatorului să fie cât mai facilă. De asemenea, tehnnologia implementată permite ca în acest moment, OrCam Myeye să fie singurul aparat din lume ce este activat prin simpla urmărire a privirii purtătorului sau printr-un gest intuitiv de arătare cu degetul - permiţând utilizarea cu mâinile libere. Astfel, comunicarea dintre utilizator şi aparat se petrece fără a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea datelor.


Despre Programul de Finanţare

Pe Glob, peste 285 de milioane persoane sunt parţial nevăzătoare, 39 milioane de nevăzători şi 246 milioane de oameni au deficienţe grave de vedere. În acest timp, în România peste 90 de mii de persoane au dizabilităţi vizuale, conform unui raport realizat de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, la 31 martie 2020.

În cadrul Strategiei Naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi 2016- 2020”, România s-a angajat să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilităţi să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile si aspiraţiile să îi fie respectate şi sprijinite.

O măsură specifică în acest sens o reprezintă Programul de Finanţare „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, realizată cu sprijinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

În cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru obţinerea echipamentelor incluse în program. Dispozitivul de tehnologie de asistenţă OrCam MyEye este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistenţă aprobate.

Paşii de înregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/.

De asemenea, pentru asistenţă în legătură cu înregistrarea în Program sau pentru a aranja o demonstraţie personală a versiunii în limba română a dispozitiv-ului OrCam MyEye, reprezentanţii OrCam pot fi apelaţi la numărul de telefon 0365-455.595 sau prin completarea formularului de pe site.

„În spatele tehnologiei asistive OrCam MyEye se află echipa noastră de experţi în cercetare şi dezvoltare. Ei sunt cei care au oferit posibilitatea unui spectru larg de persoane cu deficienţe de vedere de a accesa lumea vizuală. Pentru a fi mai aproape de persoanele nevăzătoare, căutăm în permanenţă soluţii pentru ca dispozitivul să fie cât mai accesibil celor care au nevoie urgentă de el, drept dovadă, colaborăm cu autorităţile şi companiile de asigurări de sănătate din toate ţările în care suntem prezenţi. Faptul că autorităţile române au inclus OrCam MyEye pe lista furnizorilor de tehnologii de asistenţă aprobaţi, ne încununează cu o mare onoare şi, deopotrivă, demonstrează că misiunea noastră prinde contur în cât mai multe locuri de pe Glob”, a declarat Irie Meltzer, Regional Director – CEE of OrCam Technologies.


Premii obţinute

Tehnologiile revoluţionare ce folosesc AI şi Machine Learning implementate pentru dispozitivul OrCam MyEye au atras atenţia evaluatorilor de inovaţie şi tehnologie din întreaga lume, OrCam Techologies fiind proclamată drept „Cea mai premiată companie din lume pentru dispozitive portabile asistive”.

Pe lista premiilor internaţionale pe care dispozitivul le-a primit, se numără:

  • TIME Magazine Best Invention of 2019
  • Last Gadget Standing competition top prize în cadrul CES 2018
  • 2019 Red Herring Top 100 Europe Awards Winner
  • 2019 Viva Technology VivaTech – Greater Paris Metropolis Pitch Challenge Winner