Zentiva România, prin Centrul său de dezvoltare a medicamentelor generice, îşi propune să îmbunătăţească moleculele şi terapiile existente pentru a acoperi nevoile pacienţilor.


Grupul Zentiva, unul dintre cei mai importanţi producători europeni de medicamente generice, şi-a intensificat activităţile de cercetare şi dezvoltare în România, se arată într-un comunicat. Centrul său de la Bucureşti va dezvolta atât medicamente generice de ultimă generaţie, cât şi medicamente cu valoare adăugată (VAM).

„Dezvoltarea medicamentelor generice implică un proces ştiinţific intensiv, derulat pe parcursul mai multor ani, care are ca scop lansarea genericului în prima zi după expirarea protecţiei pentru molecula originală”, se spune în document.

În Centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Bucureşti, Zentiva dezvoltă şi medicamente cu valoare adăugată - produse bazate pe molecule cunoscute, dar care oferă soluţii pentru nevoi nesatisfăcute ale pacienţilor.

„Pe de o parte, echipa de cercetători combină molecule cunoscute pentru a îmbunătăţi beneficiile clinice, modul de administrare şi pentru a reduce efectele adverse. Pe de altă parte, reformulează generice existente pentru a genera un efect terapeutic mai rapid şi pentru a reduce dozajele, printre altele”, se arată în comunicat.

 De asemenea, Centrul încearcă să identifice posibile noi indicaţii terapeutice ale aceluiaşi medicament şi caută soluţii inovatoare pentru a reduce costurile de producţie, pentru a oferi mai multor pacienţi medicamente accesibile.

„Cu o importantă capacitate de cercetare şi dezvoltare adăugată recent, prin preluarea Labormed, Zentiva devine un punct de reper atât pentru întreaga industrie farmaceutică cât şi pentru sistemul de sănătate”, declară Simona Cocoş, director general Zentiva România şi Republica Moldova. „Acest lucru aduce mai multă valoare industriei noastre şi ar putea constitui un precedent pentru dezvoltarea altor centre de cercetare şi pentru investiţiile ulterioare în producţia locală de medicamente”.

Centrul este echipat pentru cercetarea dozelor orale solide şi se concentrează pe caracterizarea substanţei active, preformulare, dezvoltarea formulării, dezvoltarea proceselor, dezvoltarea şi validarea metodelor analitice.

Un grup de 17 oameni de ştiinţă cu experienţă - în chimia organică, microbiologie, farmacologie, chimie medicală, inginerie, ingineria ţesuturilor - lucrează în laboratoarele Labormed. De la lansare, centrul a finalizat dezvoltarea a patru molecule şi şase studii de bioechivalenţă, două produse fiind supuse aprobării autorităţilor din domeniul sănătăţii din UE şi Canada şi unul în curs de examinare.

 

Alergologia