De la începutul crizei sanitare, mai multe medicamente au fost utilizate pentru a trata persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Unele au fost de ajutor, altele mai puţin. Cercetătorii israelieni consideră că au găsit remediul atât de aşteptat: o combinaţie de trei molecule, care are o eficacitate apropiată de 100%.


Specialiştii israelieni au realizat teste in vitro şi consideră că au găsit trei molecule extrem de eficace în tratamentul anti-COVID, arată publicaţia Times of Israel, preluată de Top Santé.

Dintre cele trei medicamente considerate ca având eficacitate sporită, unul se foloseşte în tratamentul HIV – însă denumirea lui nu a fost dată publicităţii. Un altul este utilizat în ateroscleroză şi se numeşte Darapladib, iar al treilea este Flumatinib, un produs aflat încă în studiu, în testele de fază a treia, cu potenţial împotriva leucemiei mieloide cronice.

Combinaţia celor trei molecule a avut un efect vizibil împotriva virusului SARS-CoV-2, lăsând în viaţă celulele infectate. În circumstanţe clasice, a explicat profesorul Isaiah Arkin, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, jumătate din celule ar fi fost moarte, la două zile după contactul cu virusul.

Coronavirusul are o proteină spike, prin intermediul căreia atacă şi infectează celulele din organism. Până în prezent, se încerca neutralizarea acestei proteine. Cercetătorii israelieni au încercat să atace virusul sub un unghi diferit: ţintind, cu ajutorul medicamentelor, membrana sa lipidică. Aceasta prezintă o anumită stabilitate, indiferent de tulpina cercetată în cadrul testelor de laborator.


Farmacist