Prestigioasa revistă New England Journal of Medicine a publicat recent rezultatele proiectului de cercetare DISCHARGE, finanţat de Comisia Europeană. La proiect au contribuit şi specialiştii români din cadrul Centrului Medical CardioMed şi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.


În cadrul proiectului DISCHARGE, coordonat de Universitatea din Berlin/Spitalul Charité, cercetători din 31 de spitale europene, inclusiv din două centre din România (Centrul Medical CardioMed şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş), au desfăşurat o cercetare comună, demonstrând că Angio Computer Tomografia (CT) oferă informaţii de calitate egală, dar cu mai puţine complicaţii decât coronagrafia invazivă, se arată într-un comunicat.

În România, lucrările au fost coordonate de către prof. univ. dr. Theodora Benedek, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul UMFST Târgu Mureş. Dr. Benedek este şi membru în comitetului director al trialului european, coordonator al tuturor centrelor din Europa de Est şi unul din principalii autori ai studiului publicat în New England Journal of Medicine, se arată în comunicat. 

În România, procedurile imagistice din proiect s-au realizat la Centrul Medical CardioMed care, datorită infrastructurii sale din domeniul imagisticii, a reuşit să includă în proiect peste 300 de pacienţi cardiovasculari.

Printre autorii articolului se numără cinci cardiologi din Târgu Mureş, sub coordonarea prof. univ. dr. Theodora Benedek. „Aceasta este cea mai numeroasă contribuţie înregistrată vreodată de o echipă din România, ca autori plini, într-o publicaţie din New England Journal of Medicine, revistă cu factor de impact de 91,2, care o plasează pe locul 1 în clasamentul mondial al revistelor de specialitate medicală”, se subliniază în comunicat.

 


Alergologia