Doi cercetători americani au pus la punct un nas bionic – o proteză care ar putea asigura funcţiunea receptorilor olfactivi, în caz de anosmie.


Numeroase persoane au dezvoltat tulburări ale mirosului, în urma infectării cu tulpinile iniţiale ale SARS-CoV-2, notează publicaţia Top Santé. Chiar dacă pierderea mirosului e mai puţin frecventă în urma infectării cu Omicron, o bună parte din cei bolnavi au pierdut – parţial sau total – simţul mirosului.

Însă nu doar foştii bolnavi COVID sunt afectaţi de anosmie, ci şi anumiţi pacienţi cu afecţiuni neurologice, precum boala Parkinson.

Richard Constanzo şi Daniel Coelho, doi cercetători americani ai departamentului de fiziologie şi biofizică de la Universitatea Commonwealth din Virginia încearcă, de 40 de ani, să găsească o soluţie pentru cazurile de pacienţi cu anosmie – un proiect care şi-a dovedit şi mai mult utilitatea în timpul pandemiei COVID.

Profesorul Constanzo lucrează, de câţiva ani, la un dispozitiv bionic, după modelul protezelor auditive, care ar putea asigura capacităţile olfactive pierdute. Nu este un obiectiv uşor de atins, fiindcă un nas uman posedă 400 de tipuri de receptori olfactivi diferiţi, capabili să distingă peste 1.000 de miliarde de mirosuri.

Care sunt caracteristicile nasului bionic? Prezentat sub formă de ochelari, prototipul restaurează conexiunile nervoase ale persoanelor care şi-au pierdut mirosul, trimiţând semnale unui receptor situat sub piele. Acest receptor va transforma mirosurile în impulsuri electrice pe care bulbul olfactiv le poate recunoaşte.

Deocamdată, echipa de cercetarea încearcă să lărgească panoplia mirosurilor care ar putea fi captate de receptori – fiindcă prototipul actual de nas bionic recunoaşte abia vreo zece mirosuri. Cercetătorii mai încearcă să înţeleagă modalitatea prin care semnalele vor ajunge la creier.

„Ne mai trebuie încă 10 – 15 ani pentru a putea prezenta o proteză funcţională”, au afirmat cercetătorii americani.





ORL