Un nou studiu pilot privind cancerul de prostată arată că un test de urină făcut acasă poate diagnostica cu uşurinţă, mai simplu şi posibil cu mai multă acurateţe, potrivit Medical News Today.

Studiile privind cancerul de prostată arată că această problemă medicală afectează jumătate dintre bărbaţii trecuţi de 50 de ani, iar cel mai cunoscut test pentru depistarea lui este testul PSA. Specialiştii de la Insitutul Naţional al Cancerului din SUA  spun că testul poate pune unele probleme.  „Doar aproximativ 25% dintre bărbaţii care au o biopsie de prostată din cauza unui nivel ridicat de PSA se găsesc, de fapt, cu cancer de prostată atunci când se face o biopsie”, arată datele de la Institutul Cancerului.

Din acest motiv, cercetătorii britanici investighează, la ora actuală, alte metode prin care să poată testa dacă există cancer de prostată, iar unele dintre aceste teste se referă la urină. Aşadar, pe măsură ce lichidul din prostată se deplasează prin uretră, acesta transportă şi celule canceroase, dar şi acid ribonucleic(ARN). Oamenii de ştiinţă spun că, odată ce organismul a transmis această informaţie genetică şi celulară în urină, atunci ei o pot folosi pentru a detecta indicii despre prezenţa cancerului de prostată.

Testele folosite de ei se numesc „risc de urină prostatică” (PUR) şi pot demonstra că pot ajuta pacientul indiferent dacă boala va deveni agresivă sau nu.

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie au vrut să determine dacă este posibil sau nu să ocolească examenele rectale digitale care sunt foarte  nepopulare printre pacienţi şi necesită prezenţa în cabinetul medical. Ei au vrut să vadă dacă testul de risc de urină prostatică nu este mai precis şi spun că prin acest test pacienţii pot să-şi stocheze prima urină luată la prima oră a dimineţii. „Pentru că prostata se secretă constant, colectarea urinei la prima oră înseamnă că nivelurile de biomarker de la prostată sunt mult mai mari şi mai consistente”, a declarat  Dr. Jeremy Clark, liderul cercetării.

Pentru studiul lor, cercetărorii au recrutat 14 participanţi, iar fiecare dintre aceştia a primit un kit pentru colectarea primei urine din ziua respectivă. Pacienţii  au furnizat şi o altă probă de urină la o oră după prima urinare, dar şi o probă după un examen digital rectal, făcut într-o altă zi. Ceea ce le-a permis oamenilor de ştiinţă să aibă rezultate cu care să compare.

„Ceea ce am descoperit noi a fost faptul că testul de urină făcut acasă a arătat biomarkerii pentru cancerul de prostată mult mai clar decât după o examinare rectală. Iar feedback-ul de la pacienţi a fost că preferă testul de acasă”, a mai spus dr. Jeremy Clark.

Cercetătorii vor să arate că testul de  risc de urină prostatică poate face o diferenţă substanţială în diagnosticarea cancerului de prostată. Ei mai spun că, în viitor, acest test poate să revoluţioneze modul în care se desfăşoară „supravegherea activă” necesară la monitorizarea progresului bolii.