Osteoporoza este o afecţiune caracterizată de o densitate osoasă scăzută, care face ca oasele să devină fragile. Această boală afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar unul dintre riscurile primare care nu poate fi schimbat este îmbătrânirea. Cu toate acestea, cercetătorii spun că mai există un risc care poate duce la osteoporoză, şi anume poluarea aerului, dar, spre deosebire de îmbâtrânire, acesta poate fi schimbat.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona sugerează că o calitate slabă a aerului este asociată cu o densitate osoasă mai mică în rândul vârstnicilor, potrivit Medical News Today.

„Acest studiu contribuie la literatura limitată şi neconcludentă privind poluarea aerului şi sănătatea oaselor”, spune cercetătorul Otavio Ranzani, primul autor al studiului.

Cercetătorii au analizat datele privind sănătatea oaselor şi condiţiile de viaţă ale 3.717 participanţi, dintre care  1.711 femei, din 28 de sate situate în apropierea oraşului Hyderabad din India.

Oamenii de ştiinţă au utilizat estimări ale expunerii exterioare la poluarea aerului, referindu-se la prezenţa carbonului şi a particulelor fine în aer care provin, de exemplu, din evacuările auto. Aceste particule rămân în aer mult timp şi se infiltrează în plămâni. Cercetătorii  au descoperit că indivizii care au fost expuşi  frecvent la poluarea aerului din mediul înconjurător - în special la particule fine, păreau să aibă niveluri de masă osoasă mai mici.

Otavio Ranzani presupune că legătura dintre calitatea slabă a aerului şi sănătatea osoasă slabă s-ar putea datora „stresului oxidativ şi inflamaţiei cauzate de poluarea aerului”. „Descoperirile noastre se adaugă la dovezile numeroase care indică faptul că poluarea aerului prin particule fine este relevantă pentru sănătatea oaselor”, au mai spus autorii studiului.