O combinație de trei antibiotice a reușit să distrugă bacteria E. coli cu mcr-1 și ndm-5, gene care o fac rezistentă la antibioticele de ultimă oră. Metoda a anihililat bacteria din primele 24 de ore și a reușit să prevină reapariția.

O nouă era a antibioticelor

Lumea medicală s-a alarmat în 2016, când doctorii au descoperit mutația genetică mcr-1 în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania, SUA. Gena făcea bacteria escherichia coli rezistentă la antibiotice, inclusiv la tratamentul cu colestina, cel mai puternic tratament pentru bacterii de acest gen care se aplică în cazurile grave, cazuri „de coşmar”. Gena mcr-1 a fost identificată pentru prima dată în China, la animale, şi are capacitatea de a se răspândi foarte rapid.

„Tuplinele de mcr-1 și ndm-5 reprezintă o amenințare tocmai datorită gradului mare de rezistență la antibiotice combinat cu potențialul de a se răspândi cu ușurință. A trebuit să lucrăm rapid și să abordăm problema în afara standardelor de administrare”, explică prof. dr. Brian Tsuji, coordonatorul echipei de cercetători de la Universitatea din Buffalo.

Descoperirea istorică a oamenilor de știință a fost publicată recent în mBio, jurnalul Societății Americane de Microbiologie.

Trio-ul de antibiotice, singura variantă eficientă împotriva E. coli

Combinația câstigătoare de aztreonam, amikacin și polimixină-B, antibiotic de ultimă oră, a reușit din primele 24 de ore să distrugă bacteria de E. coli cu mcr-1 și ndm-5, prevenind, de asemenea, și recidiva.

„Credem că apariția genelor mcr-1 și ndm-5 la pacienți indică ce ar putea urma și cu ce tipuri de bacterii ne-am putea lupta în viitor. Descoperirea noastră demonstrează că perioada de glorie a antibioticelor nu s-a sfârșit. Vrem să înarmăm doctorii cu un posibil tratament pentru aceste mutații periculoase”, explică prof. Zackery Bulman de la Colegiul Farmaceutic Chicago al Universității din Illinois și autor al cercetării.

Rezistența tot mai crescută a bacteriei a determinat cercetătorii să recurgă la utilizarea polimixinei, o clasă de antibiotice eficiente, dar care sunt utilizate numai ca ultimă soluție din cauza faptului că pot afecta ficatul.

Pentru a evita dozele mari de polimixină, cercetătorii au decis să testeze diferite doze și combinații între 15 tipuri de antibiotice. Două combinații au fost eficiente împotriva bacteriei, iar trio-ul format de polimixină-B, aztreonam și amikacin a avut efecte din primele 24 de ore și a fost singura metodă care a prevenit reapariția bacteriei.

„Știam că polimixina, singură, nu ar fi fost eficientă. Doar combinația dintre cele trei antibiotice au acționat sinergetic și au distrus bacteria”, explică dr. Bulman.

Descoperirea promițătoare ar putea reprezenta un viitor tratament împotriva tulpinelor mcr-1 și ndm-5.

 

Sursa: Science Daily