Pentru decenii, cercetătorii au încercat să producă un vaccin eficient împotriva Virusului Imunodeficienței Umane (HIV). Optimizarea modului și a intervalului de administrare sunt cruciale pentru declanșarea unui răspuns imunitar, arată ultimele studii preclinice efectuate de Institutul de Cercetare Scripps și Institutul La Jolla de Alergologie și Imunologie, ambele din Statele Unite ale Americii.

Virusul HIV a părăsit prima pagină a ziarelor, în principiu, datorită medicamentelor antiretrovirale care au transformat SIDA într-o boală cronică, ce poate fi ținută sub control. Însă, numai jumătate din cei 36.7 milioane de oameni infectați cu virusul HIV, la nivel global, chiar pot beneficia de medicamentele de care au nevoie. De asemenea, numărul noilor infecții rămâne încă ridicat, deci se impune necesitatea dezvoltării unui vaccin eficient.

Noile descoperiri vin după o lungă perioadă de teste, în care răspunsul imunitar a fost scăzut în rândul primatelor, în special al maimuțelor macac pe care s-au făcut studii, având sistemul imunitar cel mai asemănător cu cel al omului. Îngrijorați că imunogenul nu ar produce un răspuns imunitar eficient la oameni în studiile clinice, cercetătorii americani au decis să colaboreze cu colegii de la MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts) și de la Universitatea din Amsterdam și să testeze noi metode și intervale de administarare pentru diferitele prototipuri de vaccinuri.

Noi metode și intervale de administrare au dat rezultate în rândul primatelor

Toți subiecții de laborator au prezentat un răspuns imunitar puternic în urma administrării subcutanate, în comparație cu metoda convențională, intramusculară, și la un interval de 8 săptămâni în loc de 4-6 săptâmâni, cum este standard.

„Acest studiu este un pas important în lungul drum către descoperirea unui vaccin anti-HIV”, explică dr. Dennis R. Burton de la Institutul de Cercetare Scripps din California, SUA. „Prototipurile de vaccin cu care am lucrat sunt, probabil, printre cele mai promițătoare la momentul actual și unul dintre ele va fi testat pe oameni în 2018.”

 

Sursa: Science Daily