Autorităţile sanitare chineze au raportat că au detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om, dar susţin că riscul de contagiere pe scară largă este redus.


Tulpina H3N8 infectează caii, câinii şi focile, însă nu fusese detectată anterior la om, informează AFP şi Agerpres.

Ministerul Sănătăţii din China a declarat că un băiat în vârstă de patru ani din provincia centrală Henan a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8, după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome.

Familia pacientului locuieşte într-o zonă cu raţe sălbatice. Băiatul s-a infectat direct de la păsări, a precizat Ministerul Sănătăţii, adăugând că nu s-a constatat „nicio anomalie” în urma testelor efectuate asupra persoanelor apropiate pacientului.

Cazul băiatului ar rezulta dintr-o „transmitere punctuală interspecii”, iar riscul de contagiere pe scară largă este redus.

Ministerul a transmis totuşi locuitorilor să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau de simptome respiratorii.

Cazurile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare.

Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Un studiu american publicat în 2012 arată că tulpina H3N8 ar fi provocat o pneumonie fatală la peste 160 de foci, de-a lungul coastei americane. 


 

ORL