„Ministrul Sănătății ar trebui să aprobe solicitările pe care le-am făcut”, explică prof. dr. Irinel Popescu despre dosarul pe care îl depune în fiecare an pentru reluarea programului de chirurgie robotică, întrerupt în 2013.

În 2008, când programul de chirurgie robotică a început la Institutul Clinic Fundeni, se realizau 150 de intervenții pe an. După întreruperea finanțării de la Ministerul Sănătății în 2013, se mai efectuează doar 30-40 de operații pe an. În prezent, costurile sunt acoperite din fondurile Instutului Fundeni, iar selecția pacienților care pot beneficia de operațiile inovatoare este acerbă.

„Deocamdată nu pot fi operați decât extrem de selectiv pentru că programul robotic este susținut exclusiv din bugetul spitalului. Ministerul Sănătății a desființat programul robotic în urma anumitor sugestii după parerea mea neavenite. Și, atunci, e greu să spun că există un program bine structurat și un acces nelimitat al pacienților”, explică prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Institutul Fundeni continuă să efectueze chirurgia robotică în 3-4 puncte de incizie, învățată de la prof. Konstantinos Konstantinidis, președintele Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică. În ultimii ani, tehnica a evoluat către chirurgia cu o singură incizie (single site robotic surgery) pentru anumite afecțiuni. „Cel puțin pentru moment, am menținut acele 3-4 puncte de incizie pe care efectuăm chirurgia minim invazivă deoarece, așa cum spuneam, chirurgia cu o singură incizie necesită o investiție suplimentară pe care în momentul de față nu ne-o permitem”, explică prof.dr. Irinel Popescu despre realitatea din spital.

Prof. Konstantinos Konstantinidis, președintele Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică, sprijină reluarea programului de chirurgie robotică din România: „Prof. dr. Irinel Popescu este un chirurg impresionant. În 2008, a învățat foarte rapid tehnica folosită în chirurgia robotică. Știa să opereze laparoscopic și a înțeles imediat că robotica este tehnica viitorului. Dar, din păcate, programul de chirurgie robotică de la Institutul Fundeni nu mai este finanțat. De ce anume? Este o prostie.”

Majoritatea operațiilor efectuate la Institutul Clinic Fundeni cu robotul chirurgical Da Vinci sunt cancere de prostată, tumori greu de accesat chiar și în operațiile deschise. Restul de afecțiuni tratate cu ajutorul chirurgiei robotice sunt cancere genitale și pancreatice, herni hiatale și operațiile anti-reflux gastro-esofagian.