Pacienţii cu boli cardiace pot fi operaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu ajutorul tehnicii endoscopice. Este vorba de operaţii prin incizii de doar 3 cm, intervenţiile realizându-se în Blocul Operator Central, se arată într-un comunicat de presă al unităţii medicale.

„De la începutul acestui an, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), echipa medicală condusă de conf. dr. Cătălin Constantin Badiu a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă, şi anume chirurgia cardiacă endoscopică. Aceste intervenţii se fac în Blocul Operator Central de la SUUB, acolo unde există aparatură de ultimă generaţie necesară pentru astfel de operaţii. SUUB devine astfel unul din puţinele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică”, potrivit comunicatului de presă.
Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive (la care este necesară depărtarea coastelor), în sensul că, pentru a opera inima endoscopic, se face o incizie foarte mică, de doar 3 centimetri în spaţiul intercostal, fără a fi afectată deloc structura „geometrică” a toracelui.

„Noi, echipa medicală de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, facem chirurgie cardiacă minim-invazivă de câţiva ani, de când a fost deschisă secţia de chirurgie cardiovasculară. Acum, însă, am mers mai departe, spre proceduri endoscopice de tratare a valvei mitrale, în care trauma unei proceduri minim invazive este şi mai redusă, operând valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri printre coaste, fără a atinge structurile osoase. Pe lângă incizia prin care operăm pacientul, mai facem una mai mică prin care introducem endoscopul cu care intrăm până la nivelul structurii cardiace respective, pentru a vedea exact zona care trebuie operată. Camera cu ajutorul căreia sunt redate pe monitoare structurile cardiace nu numai că măreşte zona operată, dar o şi redă tridimensional. Aşadar, în astfel de operaţii noi nu vedem direct structura cardiacă operată, ci vedem imaginea 3D transmisă de endoscopul introdus în torace, pe mai multe monitoare. Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient, deoarece, aşa cum am menţionat anterior structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtam coastele, de data aceasta intrăm pur şi simplu prin spaţiul de circa un centimetru lăţime existent dintre două coaste. În ţări ca Germania sau Belgia, aproximativ 40% dintre procedurile de valvă mitrală sunt efectuate minim-invaziv, dar numai sub 5% prin proceduri endoscopice, numărul de centre şi chirurgi care oferă astfel de proceduri fiind încă foarte redus”, a explicat conf. dr. Cătălin Constantin Badiu.


Medicul a precizat că astfel de operaţii nu pot fi făcute pentru toţi pacienţii care suferă de o boală a valvei mitrale . „Noi am pornit acest program şi încercăm să intervenim endoscopic în cazul tuturor pacienţilor care nu au patologii care contraindică operaţiile minim-invazive. În cazul acestor tehnici chirurgicale operatorul principal trebuie să lucreze foarte strâns împreună cu întreaga echipă, fiecare membru al acesteia, având rolul lui determinant pentru succesul procedurii. Comunicarea şi interdependenţa dintre anestezist, chirurgi, ecografist, perfuzionist şi nu în ultimul rând asistenta de instrumentar este una mult mai intensă faţă de cea din cadrul procedurilor convenţionale. Chirurgia cardiacă minim invazivă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate, numărul pacienţilor cu patologii valvulare singulare sau combinate ce beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie fiind în continuă creştere. Ne dorim să dezvoltăm programul endoscopic, astfel încât toate operaţiile valvulare ce permit o astfel de abordare, să poată fi efectuate în acest mod”, a completat şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.