O tânară de 29 de ani, internată în Clinica de chirurgie vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, a fost operată după ce rezultatele investigaţiilor au stabilit că este vorba despre o tumoră la piciorul drept.


„Tumora (...) ocupa aproape în întregime coapsa dreaptă, cu particularitatea  că pedicolul femural, în zona inghinală, era inglobat în aceasta”, se arată într-un comunicat al spitalului.

Operaţia a durat 5 ore, fără incidente. Au fost protejate vasele de sânge şi nervii periferici, astfel că pacienta va putea merge bine, fără a fi nevoie de intervenţii suplimentare.

La sfârşitul operaţiei, tumora cântărea peste 3,5 kg. Acum, tânăra pacientă urmează un tratament specific, au declarat chirurgii.

Până a ajunge la medicii din Spitalul Judeţean, parcursul medical al tinerei paciente a fost destul de complicat şi lung, fiindcă a fost nevoie de consultaţii şi de analize diverse şi complexe, pentru a se stabili cu precizie diagnosticul, se arată în comunicat.

„Mă durea coapsa dreaptă şi observam cum creşte în volum. Timp de 6 ani, tot apăreau amorţeli şi  furnicături, iar la picioare aveam senzatia de frig. Toate le-am pus pe seama faptului că m-am ingrăşat, şi apoi ţineam cură de slăbire, Într-adevăr, slăbind, piciorul se mai subţia, însă tot era  mult prea mare. Am fost la un spital din Timişoara, acolo medicii mi-au făcut o operaţie de biopsie şi de la ei am primit  recomandarea să  merg la Chirurgie vasculară, la Spitalul Judetean. Aici am intâlnit o echipă de chirurgi care au mai facut astfel de operaţii de anvergură şi le mulţumesc pe această cale doamnei ş.l. dr. med. Andreea Raţă, şef sectie Chirurgie Vasculară şi  conf. dr. Sorin Barac - Chirurgie Vasculara şi Chirurgie Plastică”.

Chirurgii spun că astfel de tumori, de asemenea dimensiuni, sunt destul de rare. De regulă, se întâmplă la persoane corpolente şi, în cazuri de depăşire a pragului de operabilitate, se poate ajunge la amputaţie majoră.

Specialiştii recomandă pacienţilor un consult rapid la un medic chirurg în cazul în care observă modificări substanţiale -  porţiuni de piele încreţită, întărită, membre crescute în volum, total sau parţial.

Echipa operatorie a fost formată din ş.l. dr. med. Andreea Raţă, conf. dr. Sorin Barac, dr. Adelina Mzi, dr. Vadim Breahnă, as. Cecilia Duma şi Giorgiana Bobouţanu, medic anestezist.





Medic