Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) a fost premiat cu statutul Platinum de către European Stroke Organisation (ESO) pe baza performanţelor înregistrate în acest an, anunţă unitatea medicală.


Criteriile îndeplinite pentru acordarea acestui premiu sunt: intervenţia rapidă la nivelului camerei de gardă cu un timp mediu de 49 de minute de la sosirea ambulanţei până la administrarea trombolizei intravenos pentru pacienţii eligibili; o rată de peste 15% de pacienţi revascularizaţi din totalul accidentelor vasculare cerebrale ischemice internate; efectuarea în prima oră de la prezentare a investigaţiilor imagistice cerebrale la peste 85% dintre pacienţi; evaluarea disfagiei şi iniţierea corectă în conformitate cu ghidurile internaţionale a terapiei de prevenţie secundară.

Un punct special îl constituie activitatea de revascularizare prin trombectomie în care spitalul deţine cei mai buni parametrii de performanţă dintre centrele disponibile în România, având un timp de intervenţie de la sosirea pacientului până la începerea procedurii de sub 120 de minute şi cel mai mare numar de proceduri efectuate (în ziua de 23 noiembrie a fost efectuată cea de-a 100 trombectomie din anul 2020).

„Această activitate este rezultatul unei munci de echipă care începe cu personalul ambulanţei şi include medici şi asistente medicale din clinicile de Medicină de Urgenţă, de Radiologie Imagistică Medicală, Radiologie Intervenţională si bineînţeles Neurologie. Clinica de Neurologie a SUUB a elaborat protocolul naţional de tratament intervenţional al AVC ischemic acut şi este coordonatoarea tuturor centrelor incluse în acţiunea AVC acute în România, a efectuat sesiuni de instruire pentru colectivele de neurologi din ţară şi, împreună cu Clinica de Medicină de Urgenţă, instructaje pentru serviciile de ambulanţă. Dedicarea, empatia şi efortul constant depus pentru îngrijirea pacienţilor cu AVC se regăsesc în premiul primit din partea forurilor profesionale europene”,  a declarat conf. dr. Cristina Tiu, coordonatorul AP- AVC acut în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi preşedinte al Colectivului AP AVC din cadrul Ministerului Sănătăţii.

European Stroke Organisation (ESO) – Organizaţia Europeană de Accident Vascular Cerebral a iniţiat, în 2015, un proiect destinat creşterii accesului pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC) acute în spitale apte să ofere tratamente conform standardelor europene, incluzând pe lângă tratamente de revascularizare farmacologică (tromboliză intravenoasă) şi endovasculară, precum şi investigaţii necesare identificării cauzelor de producere a AVC şi iniţiere a măsurilor de prevenţie secundară.

În cei 5 ani de la începerea proiectului, s-a clădit o comunitate globală de centre de AVC care depune eforturi zilnice pentru a acorda o nouă şansă la viaţă pacienţilor cu această patologie. Pentru a putea creşte calitatea îngrijirilor pacienţilor cu AVC a fost necesară implementarea unor registre internaţionale, precum registrul RES-Q.

Spitalele din ţările care fac parte din ESO, printre care şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, contribuie cu date la registrul RES-Q. La momentul actual, România are înrolaţi aproximativ 7000 de pacienţi din cele 26 de spitale participante. Pe baza performanţelor lor, în raport cu mai multe criterii şi măsuri implementate, spitalelelor participante li se acordă premii ESO Angels, din categoriile Gold, Platinum sau Diamond în ordinea crescătoare a performanţelor realizate, se arată într-un comunicat al SUUB.