Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti solicită Avocatului Poporului să revină asupra informărilor transmise referitor la monitorizarea spitalelor prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, potrivit unui comunicat de presă transmis joi.


În urma anunţului făcut de Avocatul Poporului, conform căruia spitalele sunt monitorizate prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, „pentru consolidarea protecţiei pacienţilor împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane şi degradante şi a exercitării fără discriminare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”,  Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi atrage atenţia că formularea aleasă poate induce ideea că în spitale li se aplică sau există posibilitatea să li se aplice pacienţilor rele tratamente, tortură sau pedepse.


„Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc”

CMMB reaminteşte că „decizia de internare a pacienţilor asimptomatici confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 se face în baza ordinelor ministrului Sănătăţii şi nu este o decizie a corpului medical din cadrul unităţii, în speţă medicii, aceştia având prerogative legate efectiv de actul medical”.

„Atragem atenţia că formularea aleasă de Avocatul Poporului în notele ce ar trebui afişate de spitale este, în cel mai bun caz, una nefericită. Menirea medicului este să îngrijească şi să protejeze sănătatea pacienţilor săi şi, după cum au arătat ultimele luni, o face cu dedicare până la sacrificiu, sacrificiu ce poate însemna chiar propria viaţă. Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc, iar spitalele sunt locurile unde clipă de clipă se luptă pentru viaţă. A sugera, a lăsa impresia, a induce ideea chiar şi dintr-o scăpare că sunt centre de tortură sau rele tratamente este un derapaj grav, în accepţiunea noastră. În aceste condiţii, CMMB solicită revenirea Avocatului Poporului asupra informării transmise, precum şi modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienţilor şi aparţinătorilor”, se mai arată în comunicat.


Notele emise de Avocatul Poporului: „Consolidarea protecţiei pacienţilor împotriva torturii”

Avocatul Poporului a trimis joi spitalelor o înştiinţare potrivit căreia sunt monitorizate, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie.

Potrivit documentului, „scopul monitorizării este consolidarea protecţiei pacienţilor împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane şi degradante şi a exercitării fără discriminare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

În plus, instituţia solicită spitalelor să anunţe pacienţii şi aparţinătorii că se face această monitorizare şi solicită numeroase acte şi statistici de la fiecare unitate spitalicească.