Cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, preşedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a avertizat că în sistemul public de sănătate există un număr insuficient de medici oncologi.


„Când vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu să discutăm de numărul medicilor oncologi din sistemul public de sănătate. Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi”, a spus preşedintele CMMB, fiind citat într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Medicii oncologi sunt puţini în comparaţie cu numărul foarte mare de cazuri de cancer şi complexitatea formelor, unele foarte grave, se precizează în postare.

„Din nefericire de foarte multe ori în România, cancerul este depistat destul de târziu.

Avem nevoie de screening şi depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienţi în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic. Şi bineînţeles, să nu uităm de importanţa tumor board-ului care este esenţial în managementul eficient al cancerului, a subliniat prof. univ. dr. Cătălina Poiană

Oncologia astăzi înseamnă şi o abordare multidisciplinară în funcţie de specificul fiecărui diagnostic oncologic.

„Medicii oncologi trebuie sprijiniţi, Nu trebuie să ajungă la suprasolicitare şi burnout. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti este alături de medicii oncologi care sunt implicaţi şi îngrijesc profesionist pacienţii cu cancer şi susţine activitatea asociaţiilor de pacienţi implicate în oncologie. Este nevoie de medici din specialitatea de oncologie medicală, este nevoie de o societate civilă care să sprijine pacienţii cu afecţiuni oncologice”, a mai arătat preşedintele CMMB.




Oncolog