Comisia de disciplină a Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a decis sancţionarea cu un vot de blam a medicilor cercetaţi în cazul decesului unui copil operat la clinica Sanador pentru hernie inghinală, în octombrie 2018.

„Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă, ceea ce a condus la lipsa unei atitudini terapeutice active, legate de complicaţia postoperatorie apărută.

Decesul s-a produs în urma apariţiei unui tematom retropertioneal, cauzat de lezarea unor vene ale funiculului spermatic stâng, urmată de instalarea unui şoc hemoragic iniţial insidios, ulterior progresiv şi ireversibil”, se arată în raportul Colegiului Medicilor Bucureşti.

Conform deciziei Comisiei de disciplină a CMMB, au fost sancţionaţi cu vot de blam trei dintre chirurgii care au realizat operaţia şi monitorizarea post-operatorie a pacientului, doi membri ai echipei de Anestezie şi Terapie Intensivă şi un medic din echipa de pediatrie care a monitorizat pacientul. În schimb, nu au fost constatate erori de comportament medical în cazul echipelor din compartimentul de primiri urgenţe de la Sanador şi de la SMURD.

„Din punct de vedere al organizării activităţii medicale a spitalului, considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activităţii medicale în gardă, conform legii, în ceea ce priveşte monitorizarea chirurgicală pediatrică”, se explică în raportul Comisiei de Disciplină, care altfel consideră că diagnosticul preoperator şi indicaţia chirurgicală au fost corecte.

Decizia Comisiei de Disciplină a CMMB poate fi contestată, de către medici sau părinţii copilului, în termen de 15 zile de la comunicare. După soluţionarea posibilelor contestaţii, cazul iese de sub jurisdicţia CMMB şi va fi înaintat către Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România.

 

Sursă: Agerpres