Ca omagiu adus efortului colectiv al medicilor din întreaga lume pentru serviciul oferit întregii umanităţi şi sacrificiile pe care le fac pentru sănătatea şi bunăstarea pacienţilor şi, totodată, pentru respectul adus valorilor etice ale profesiei, pe data de 30 octombrie se marchează Ziua Internaţională a Profesiei Medicale, proiect propus de membrii Asociaţiei Mondiale a Medicilor.


De Ziua Internaţională a Profesiei Medicale, Colegiului Medicilor din România (CMR) a transmis un mesaj: „Cu ocazia acestei zile, este important să ne amintim de rolul medicului în societate, să înţelegem gradul de dificultate a acestei profesii şi, împreună, medici şi populaţie să conştientizăm şi să protejăm relaţia ce trebuie să existe între medic şi fiecare dintre noi. Orice societate modernă are nevoie de medici şi de un sistem medical cât mai funcţional. Încrederea este esenţială în această relaţie. Medicul trebuie să fie corect, responsabil şi empatic, iar populaţia trebuie să înţeleagă menirea medicului”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România mai subliniază că, din păcate, în România, finanţarea sistemului medical este redusă fată de media europeană, iar multe probleme ce ţin de sistem ajung să fie percepute de către o parte a populaţiei în responsabilitatea medicului, fiindcă, în majoritatea cazurilor, medicul este puntea de legătură între pacient şi sistemul de sănătate, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a CMR.

„Medicul şi pacientul, medicul şi societatea sunt de aceeaşi parte. Şi medicul în exercitarea profesiei sale îşi doreşte un sistem medical funcţional, să lucreze într-o infrastructură corespunzătoare şi să existe un număr suficient de colegi medici dispus la nivel naţional, astfel încât pacientul să ajungă imediat şi atunci când este nevoie la servicii medicale de calitate”, se mai arată în postare. 

Medicii au nevoie de susţinere atât din partea statului, prin dezvoltarea de politici aferente profesiei medicale şi îmbunătăţirii în ansamblu a sistemului medical, cât şi din partea populaţiei generale, prin adoptarea un comportament sanitar adecvat.

Susţinerea medicilor şi crearea unui corp medical sănătos ţine, deci, atât de stat, prin sprijinul alocat sistemului sanitar, cât şi de populaţia generală, prin încrederea oferită şi respectarea indicaţiilor medicale.

Dacă medicii primesc un nivel corespunzător de încredere din partea pacienţilor şi sprijin suficient din partea autorităţilor, vom ajunge la rate mult mai mari de succes în vindecarea diverselor afecţiuni şi la o evoluţie generală în bine a sistemului medical.

Potrivit Legii 95/2006:

• „Profesia de medic are ca principal scop asigurarea stării de sănătate prin prevenirea îmbolnăvirilor, promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii individului şi a colectivităţii”.

• „În vederea realizării acestui scop, pe tot timpul exercitării profesiei, medicul trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate şi respect faţă de fiinţa umană”.

• „Deciziile şi hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii şi deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică”.

• „În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical”.

„Aşadar, trebuie să nu uităm că performanţa în profesia medicală ţine şi de populaţie, prin a urma sfaturile medicilor şi a avea încredere în procesul de vindecare pe care medicii îl oferă”, se subliniază în postare. „Medicina actuală merită încredere şi este o profesie creată special pentru binele colectiv, fiind desfăşurată de specialişti cu ani întregi de pregătire”.





Medic