Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România au transmis, astăzi, un mesaj în urma incendiului izbucnit dimineaţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Aceştia îşi arată indignarea şi tristeţea faţă de pierderile omeneşti, dar şi faţă de neputinţa autorităţilor de a construi un sistem de sănătate solid, în beneficiul pacientului.


„Ne-am trezit iarăşi în această dimineaţă în zgomot de sirene şi în Breaking News - un alt incendiu într-un spital din România.

Transmitem condoleanţele noastre familiilor celor care i-au pierdut pe cei dragi, un gând pentru sănătate celor răniţi şi întreaga noastră susţinere pentru cei care se aflau în unitatea medicală în momentul acestei tragedii.

Cine este de vină? Cine a greşit? Cum s-a întâmplat? Vom afla... Cum s-a aflat şi la Piatra Neamţ. Am văzut şi am auzit că oamenii care lucrau la spital sunt cercetaţi...

Dar oare nu poate fi <<cercetată şi trimisă în judecată>> o întreagă perioadă, anii de zile în care nu s-au făcut investiţii, perioada în care personalul medical a trăit cu salarii de mizerie, perioada în care întreg sistemul medical a fost lăsat de izbelişte, la voia întâmplării, cu schimbări ale miniştrilor sănătăţii mai rapide decât anotimpurile?

Aceasta este o constatare amară a unei alte dimineţi şi zile triste pentru sistemul de sănătate românesc, în care discuţiile par luate cu copy&paste de la atâtea alte tragedii. Iarăşi discutăm că spitalul nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Dar câte spitale din România au această autorizaţie? Este clar că trebuie să existe, spitalele să îndeplinească condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi personal. Din păcate, vorbim de condiţii pe cât de importante, pe atât de dificil, dacă nu imposibil de îndeplinit întocmai de multe dintre unităţile medicale din România din cauza infrastructurii, din cauza clădirilor vechi şi a circuitelor necorespunzătoare.

Este un cerc vicios: cârpim în loc să construim, cârpelile cedează şi se întâmplă o nouă tragedie.

Mai avem un mesaj foarte important: celor care vor să ridice o barieră între medici şi populaţie le spunem că nu pot să facă acest lucru, că nu medicii construiesc spitale, nu medicii dau foc la spitale. Medicul şi pacientul sunt împreună în spitale. Medicul şi pacientul sunt de aceeaşi parte a baricadei – ambii doresc un sistem medical românesc funcţional.

Da, acest incendiu a avut loc tot într-un spital COVID, pentru că da, aceste unităţi şi personalul care le deserveşte sunt supuşi la o presiune extrem de mare.

Să ne vaccinăm în speranţa că astfel vom reuşi să stopăm sau să limităm această pandemie de COVID-19 şi, implicit, să reducem presiunea pe spitale, dar şi să construim spitale pentru a opri această <<pandemie de incendii în spitalele româneşti>>, să se asigure fonduri şi să se cheltuiască corect şi transparent pentru achiziţia de sisteme de siguranţă şi de alertare, să fie angajaţi pompieri pentru a limita astfel de tragedii sau efectele unor astfel de incidente!”, se arată în mesajul CMR.


Oncolog