Colegiul Medicilor din Romania: O atitudine denigratoare, neprobata de acte legale, la adresa colegilor nostri nu face decat sa scada increderea in donare si numarul de donatori.

Colegiul Medicilor din România dezavuează orice atitudine publică ce ar aduce atingere demnităţii şi prestigiului colegilor din Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant asupra carora se fac acuzaţii neprobate şi cel puţin premature.

Colegiul este primul şi cel mai interesat organism în respectarea principiilor şi normelor de etică în domeniul transplantului şi va sancţiona orice abatere dovedită. Dar, o atitudine denigratoare, neprobată de acte legale, ci doar de opinia unor nespecialişti, nu face decât să scadă încrederea în donare, să scadă numarul de donatori şi să facă pacienţii să se orienteze către centre din străinătate, ceea ce pune într-un con de umbră, nejustificat, medicina românească.

Autorităţile române, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, trebuie să fie lângă medici, să-i sprijine în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, după modelul practicat în străinătate.

Mai marii din domeniul transplantului de organe, recunoscuţi la nivel mondial, au fost alături de medicii români şi au recunoscut public valoarea transplantului românesc, care în 2013 a ajuns în topul european.

În contra partidă, medicii români sunt “răsplătiţi”, la ei acasă, cu neîncredere, suspicine, denigrare, deşi au salvat de la moarte viaţa a peste 5000 de oameni.

Orice problemă din sistem, corect identificată de oameni competenţi, trebuie îndreptată.

Instituţia Colegiului Medicilor nu este neaparat o susţinătoare a transplantului, dar este alături de medicii care practică aceste intervenţii, în condiţii legale, pentru salvarea vieţii celor care nu mai au decât această şansă.

Doar un exemplu, potrivit datelor oficiale, majoritatea pacienţilor transplantaţi hepatic sunt oameni cu venituri medii sau mici, mulţi dintre ei trăind dintr-o pensie de handicap.

Iată cum se prezintă situaţia acestor venituri, aşa cum o raportează Asociaţia Livertrans:

                 •             Venituri sub 1000 Ron pe luna: 62%

                 •             Între 1000-2000 Ron pe luna: 27%

                 •             Între 2000-3000 Ron pe luna: 9%

                 •             Între 3000-5000 Ron pe luna: 2%

Aşadar, la momentul întocmirii acestei statistici, doar 2% (adică 9 pacienţi) aveau venituri mai mari de 3000 de Ron lunar.

Desigur, însă, că statutul de “VIP” (foarte relativ, de altfel) nu inseamnă excluderea acestor candidaţi de pe lista de aşteptare şi de la operaţia de transplant şi nici de la alte operaţii sau tratamente în ţară.

CMR salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a se consulta cu specialiştii din domeniul transplantului pentru elaborarea şi implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate.