Colegiul Medicilor din România atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la rezidenţiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele care arată necesarul efectiv pentru această specialitate la nivel naţional.


Reprezentanţii CMR precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România. 

„Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii CMR mai precizează că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, care ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la rezidenţiat în special pentru medicina de familie.

 Medic