Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat că noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale prevede un pachet de prevenţie care are ca ţintă principală adulţii de peste 40 de ani.


Preşedintele CNAS a explicat că acest pachet va cuprinde trei consultaţii: una de evaluare a factorilor de risc ai pacientului, a doua consultaţie prin care medicul efectuează ceea ce se numeşte intervenţia asupra factorilor de risc şi a treia consultaţie de monitorizare, informează Agerpres.

„Urmărim să facem paşi fermi către inversarea piramidei serviciilor de asistenţă medicală, în sensul creşterii ponderilor serviciilor acordate în segmentul de prespital. Vrem să creştem ponderea serviciilor acordate la nivelul medicinei primare şi al ambulatoriului de specialitate. Este vorba despre un pachet comprehensiv de prevenţie care are ca ţintă principală adulţii peste 40 de ani”, a declarat Adrian Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

„De asemenea, dacă medicul de familie va prescrie investigaţiile, de exemplu analize de laborator ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultaţii vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice. Deci practic vor fi suplimentate sumele, astfel încât pacienţii care trec prin acest proces al consultaţiei preventive să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizei prescrise medic”, a precizat preşedintele CNAS.

Noul contract-cadru mai prevede că numărul de consultaţii la domiciliu acordate de medicii de familie să crească la una pe lună în cazul pacienţilor cronici, faţă de patru pe an, câte sunt în prezent.

Totodată, pacienţii cu boli cronice vor avea dreptul la două consultaţii pe lună la medicul de familie, pe perioada stării de alertă. Pot beneficia în continuare de consultaţii la distanţă, acordate de medicii de familie şi de medicii din alte specialităţi din ambulatoriul clinic.

„Terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped pot fi acordate şi la distanţă. Îngrijirile paliative la domiciliu pot fi recomandate şi de medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. (...) Pentru consultaţii de distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de specialitate din specialităţile clinice din ambulatoriu nu este necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate”, a mai spus şeful CNAS.

O altă măsură priveşte lăuzele. Acestea vor beneficia, de la 1 iulie, pe lângă consultaţie la domiciliu la externarea din maternitate, care este prevăzută şi acum, de o consultaţie la domiciliu, la patru săptămâni de la naştere.

Adrian Gheorghe a mai spus că medicii de familie vor putea acorda noi servicii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore (monitorizare holter), măsurarea indicelui de presiune gleznă-braţ, precum şi efectuarea şi interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

O prevedere importantă se referă la pacienţii care au trecut prin infecţie cu noul coronavirus.

„Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţii infectaţi care au trecut prin boala COVID-19, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestor pacienţi servicii conexe actului medical, furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică-consiliere psihologică şi psihoterapie”, a mai arătat Adrian Gheorghe.

El a anunţat că, de săptămâna viitoare, va începe un proces de consultare cu toţi factorii din sănătate, urmând a se centraliza propuneri de ajustare sau de modificare a contactului-cadru pentru anii viitori.

„Vom primi aceste propuneri pe parcursul lunilor iulie şi august, pentru ca, începând cu luna septembrie, să organizăm consultări tehnice şi grupuri de lucru care să lucreze pe marginea propunerilor pe care le primim în acest interval", a punctat preşedintele CNAS.

 

Medic