Doza suplimentară (doza 3) de vaccin anti-COVID se poate administra persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, ca parte a schemei de vaccinare primară, la un interval de minimum 28 de zile şi până la 4 luni de la doza 2, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Administrarea unei doze de rapel (booster), la persoanele cu vârsta peste 18 ani, se face la cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2.


CNCAV a emis instrucţiunea privind administrarea dozei suplimentare (doza 3) şi a dozei de rapel (booster) pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de vaccin ARNm, de la Pfizer/BioNTech sau Moderna, la persoanele cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puţin 28 de zile după doza a doua.  Administrarea unei doze de rapel (booster), la persoanele cu vârsta peste 18 ani, se face la cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2.

CNCAV precizează că doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau a medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul de la Pfizer/BioNTech, schema de vaccinare primară care include 3 doze presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minimum 28 de zile de la doza 2.

Pentru serul dezvoltat de Moderna, schema de vaccinare primară care include 3 doze presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minimum 28 de zile de la doza 2.

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care vin pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma naţională de programare a vaccinării.

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucţiuni, îşi vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie. Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reţinută de medicul vaccinator, în copie, la fişa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare, arată CNCAV.

Categoriile de persoane considerate sever imunocompromise sunt următoarele:

  • pacienţi oncologici (tumori maligne solide şi hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică şi alţi agenţi biologici care sunt clasificaţi ca imunosupresori sau imunomodulatori);
  • pacienţi oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);
  • pacienţi post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;
  • pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;
  • pacienţi cu imunodeficienţe severe cauzate de imunodeficienţe primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) şi dobândite;
  • pacienţi cu infecţie HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fără tratament antiretroviral;
  • pacienţi cu imunodeficienţă secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor;
  • pacienţi care fac radioterapie;
  • pacienţi care fac chimioterapie cu agenţi chimioterapici pentru cancer clasificaţi ca imunosupresori severi;
  • pacienţi care urmează terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanţi TNF, etc;
  • pacienţi care urmează tratament cu cortizon şi cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
  • pacienţi care urmează alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenţionale, remisive sintetice ţintite).

Recomandările instrucţiunii se bazează pe autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului, arată CNCAV.

Categoriile de afecţiuni corespunzătoare condiţiei de imunosupresie severă au fost elaborate în baza recomandărilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi recomandărilor internaţionale.

 

Oncolog