Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis nouă instrucţiune, care vine în completarea celei emise la data de 13 august a.c., privind vaccinarea în situaţii speciale.


Conform CNCAV, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de ser de la AstraZeneca şi care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni.

În acest caz, nu este nevoie de recomandare medicală specială, precizează CNCAV, se arată într-un comunicat. 

Totodată, în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză de AstraZeneca, care se află în primele 3 luni de la administrarea acesteia, decizia de schimbare a tipului de vaccin, la administrarea dozei a doua, se va stabili în urma unei recomandări medicale, conform contraindicaţiilor şi precauţiilor din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP).

Reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 mai subliniază faptul că, atunci când o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze, schema de vaccinare trebuie să fie continuată, după vindecare, cu acelaşi tip de vaccin.

 

Farmacist