Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată care sunt concluziile evaluării privind imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, evaluare realizată de Agenţia Europeană a Medicamentului. CNCAV mai anunţă că va lua azi o decizie privind lotul carantinat de vaccinuri produs de compania respectivă.

 

Într-un comunicat, CNCAV arată că principalele concluzii ale şedinţei din data de 18 martie a Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice şi trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca, sunt:

  • Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
  • Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unităţi de producţie;
  • Vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
  • Vaccinul poate fi asociat cu apariţia a doua afecţiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată şi tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecţiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Deşi nu s-a demonstrat o relaţie de cauzalitate dintre aceste afecţiuni şi administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă la ora actuală, se arată în comunicatul CNCAV. Dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate şi analizate mai multe date. Informaţiile despre medicament (rezumatul caracteristicilor produsului şi prospectul) vor fi actualizate, pentru a include date cu privire la atenţionarea riscului de apariţie a tulburărilor de coagulare şi trombocitopenie.

În privinţa lotului ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauţie extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de azi.


ORL