Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îşi arată îngrijorarea în legătură cu nivelul acoperirii vaccinării în rândul profesioniştilor din sănătate şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile care se impun, pentru ca persoanele care lucrează în sistem şi vin în contact cu pacienţii să fie în totalitate vaccinate.


COPAC se alătură şi susţine astfel o iniţiativă a European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienţilor, prin asigurarea vaccinării personalului medical, se arată într-un comunicat.

„Persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimmune sau transplant sunt vulnerabile la infecţii, în general. Mai mult, anumiţi pacienţi nu pot fi vaccinaţi din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepţia persoanelor care au contraindicaţii”, se arată în comunicat.

Pandemia a sporit vulnerabilitatea acestor pacienţi, iar mulţi au avut întârzieri în diagnosticare sau probleme in continuitatea tratamentului.

Pe măsură ce restricţiile au fost ridicate, pacienţii cronici continua să fie îngrijoraţi în legătură cu siguranţa lor, se mai arată în document.

„Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă (...). Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament şi monitozare. De multe ori pacienţii aşteaptă în căldură sau în frig, în faţa spitalului, ore în şir. De fiecare dată, pacienţii au fost obligaţi să se testeze, uneori pe banii lor, pentru a respecta siguranţa personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătaţi acelaşi respect  pacienţilor şi să nu îi puneţi în pericol”, se mai spune în comunicat.


Oncolog