Colegiul Farmaciştilor din România vine cu precizări privind testarea antigenică rapidă în farmacii, pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Deşi în această activitate se folosesc teste distribuite gratuit de direcţiile de sănătate publică judeţene, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate.


Precizarea vine ca urmare a unei informaţii eronate apărute recent în spaţiul public, conform căreia „peste 100 de farmacii din ţară testează gratuit pentru COVID-19, folosind teste antigen rapide de la Ministerul Sănătăţii”.

Colegiul Farmaciştilor din România arată că, în data de 28.09.2021, pe website-ul Ministerului Sănătăţii a fost publicată lista farmaciilor avizate pentru efectuarea activităţii de testare pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2, utilizând prioritar teste antigenice rapide, furnizate gratuit de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică judeţene.

Deşi în comunicatul Ministerului Sănătăţii se preciza clar faptul că „serviciul de testare prestat de către unităţile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislaţia în vigoare”, în mass-media au apărut informaţii că în farmaciile autorizate testarea ar fi gratuită.

„Este motivul pentru care Colegiul Farmaciştilor din România face precizarea că, deşi în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de direcţiile de sănătate publică judeţene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii (...), farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecţie, consumabile, plata personalului”, se arată în comunicat.

Colegiul reiterează importanţa implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic, pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a aportului adus de farmaciştii din farmaciile comunitare prin participarea la campania de sănătate publică privind creşterea capacităţii de testare a populaţiei pentru COVID-19, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România, se mai subliniază în document.


Farmacist