Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) solicită public demisia farm. Monica Lazăr, directorului Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății, pentru „declarații iresponsabile care afectează buna funcționare a farmaciilor” și pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de supraveghere și control al activității farmaciilor.

„Doamna director farm. Monica Lazăr a declarat în cadrul dezbaterii publice că farmaciile actuale sunt <<o bombă>>, încercând să justifice modificări inoportune ale Legii Farmaciei și a Normelor metodologice de aplicare, modificări care, de altfel, au fost făcute fără a consulta pe cei pe care îi vizează direct: farmaciștii”, se explică în comunicatul de presă trimis de CFR în urma dezbaterii publice din 4 septembrie 2017.

De asemenea, reprezentanții farmaciștilor îi solicită Monicăi Lazăr să își retragă public declarațiile iresponsabile, care nu fac altceva decât să decredibilizeze activitatea unor instituții medicale, unitățile farmaceutice, care se află la un standard de calitate foarte ridicat în ceea ce privește organizarea și funcționarea lor. Aceștia subliniază că aceste unități au fost autorizate chiar de către direcția condusă de farm. Monica Lazăr.

„În condițiile în care dna director are cunoștință de existența unor farmacii pe care le consideră <<o bombă>>, în loc să generalizeze situația asupra tututor farmaciilor, îi solicităm să facă publice aceste cazuri și să ia măsuri de urgență pentru închiderea sau conformarea lor la reglementările în vigoare, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea pacienților. Îi reamintim, de asemenea, că este responsabilitatea directă a dumneaei să supravegheze, să monitorizeze și să controleze buna organizare și funcționare a farmaciilor, iar dacă astfel de cazuri există, acest lucru este o dovadă clară a neîndeplinirii atribuțiilor de seviciu”, punctează Colegiul Farmaciștilor.

În consecință, ca organism profesional independent, cu atribuții reglementate de lege în domeniul autorizării, controlului și supravegherii profesiei de farmacist, Colegiul Farmaciștilor din România solicită explicații publice pentru declarațiile iresponsabile ale directorului Direcției Politica Medicamentului și demisia acestuia pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în supravegherea și controlul activității farmaceutice.