Într-un mesaj public, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti deplânge tragedia care a avut loc la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, atrăgând atenţia asupra infrastructurii spitaliceşti învechite şi asupra subfinanţării sistemului medical.


„O altă tragedie loveşte sistemul medical românesc”, stă scris pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, postare semnată de dr. Cătălina Poiană, în nimele Biroului Executiv al CMMR.

„Nu contează în ce spital s-a întâmplat, contează că s-a întâmplat, contează că de la revoluţie vorbim de o subfinanţare a sistemului medical şi, poate, de o lipsă majoră de interes strategic asupra domeniului medical din România”, se mai arată.

„Este foarte grav ce se întamplă, a luat foc o altă secţie de ATI acum, când suntem în valul 4, când avem nevoie de secţiile de ATI. Medicii luptă pentru viaţa pacienţilor cu toate resursele pe care le au la dispoziţie, dar, din păcate, asistă neputincioşi la astfel de tragedii”.

Clădirile multor spitale de stat din România au fost construite în urmă cu peste 50 de ani, continuă mesajul CMMR. Unităţile nu au circuite corespunzătoare, pacienţii sunt trataţi în clădiri vechi iar medicii, suprasolicitaţi în perioada de pandemie, se luptă şi cu o infrastructură spitalicească depăşită.

„Gândurile noastre se îndreaptă către colegii noştri din spitalul din Constanţa, suntem alături de toate cadrele medicale şi, bineînţeles, toate gândurile noastre către pacienţi şi către familiile victimelor. Condoleanţe familiilor îndoliate!”, se mai arată în postare.

 

ORL