„Este nevoie de investiţii susţinute, inclusiv în resursă umană, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure şi de calitate, pe tot teritoriul ţării, pentru femeile însărcinate şi pentru nou-născuţi. Cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, însă nu suficient de rapidă. Mai mult, vedem şi în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural şi cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferenţe să se reducă pe cât posibil”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit unui comunicat transmis în contextul Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului.


Colegiul Medicilor din România (CMR) cere „eforturi" din partea tuturor factorilor implicaţi şi „politici ample şi coerente” la nivelul sistemului de sănătate pentru a asigura naşteri în siguranţă şi îşi ia angajamentul să depună toate eforturile, în limita competenţelor sale, în acest sens.

Potrivit CMR, la nivel mondial, aproximativ 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină şi naştere. În plus, aproximativ 6.700 de nou-născuţi îşi pierd viaţa în fiecare an, adică 47% din toate decesele înregistrate la copii sub 5 ani. Circa două milioane de copii se nasc morţi an de an, iar în 40% din cazuri decesul intervine în timpul travaliului.

„În România, anul trecut, au decedat 1.099 de copii cu vârsta sub 1 an. Cele mai recente date oficiale europene au plasat România, în 2019, ca având a doua cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană - 5,8 decese la 1.000 de naşteri, faţă de 3,4 decese la 1.000 de naşteri, media europeană. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, echipamentele medicale insuficiente, dar şi un număr insuficient de medici ar putea fi factori pentru această situaţie. În total, în ţara noastră, erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, şi 814 medici neonatologi. În ceea ce priveşte specialitatea Obstetrică-ginecologie, în România erau, în 2020, 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, şi 2.795 de medici”, afirmă CMR.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti încurajează raportarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale şi cere măsuri clare în acest sens.

„Se ştie că, în România, cultura raportării acestor evenimente adverse este încă la început. Cele mai recente date publice arată că, în intervalul martie-septembrie 2020, au fost raportate de către unităţile medicale 2.620 astfel de incidente, dintre care 1.356 (51,76%) au avut ca şi consecinţă asupra pacientului o infecţie”, afirmă CMMB într-un comunicat de presă.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, marcată vineri, este „Acţionaţi acum pentru o naştere în siguranţă şi cu respect!”.

Ginecologia (1)