Doze contrafăcute ale vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer au fost identificate în Mexic şi în Polonia, a arătat un purtător de cuvânt al companiei. În România, un bărbat a fost reţinut, pentru că oferea, contra cost, false rapoarte de analiză medicală, cu rezultate negative ale testelor moleculare PCR de detecţie a SARS-COV2.


Purtătorul de cuvânt al companiei Pfizer  şi-a exprimat îngrijorarea că frecvenţa cazurilor de fraudă, contrafacere şi alte activităţi ilicite legate de vaccinurile şi tratamentele COVID-19 ar putea creşte în perioada următoare, lucru facilitat de uşurinţa cu care se fac tranzacţiile online, arată ABC News.

Reprezentantul companiei Pfizer a avertizat publicul să nu încerce niciodată să-şi achiziţioneze un vaccin online, fiindcă niciun ser autorizat nu este vândut pe internet, şi să se vaccineze doar în centrele oficiale.

O sursă a declarat pentru ABC News că, într-una din dozele false de vaccin descoperite în Polonia, se afla un produs cosmetic. Compania Pfizer colaborează strâns cu autorităţile locale, pentru a contracara acest tip de comerţ ilegal.

Nu este prima oară când sunt descoperite doze falsificate. În februarie, autorităţile sanitare din statul mexican Nuevo León avertizau în legătură cu vânzările clandestine ale unui aşa-zis vaccin anti-COVID. O anchetă a dat la iveală faptul că cel puţin 80 de persoane plătiseră sute de de dolari pe o singură doză, care conţinea o substanţă necunoscută.

Autorităţile federale americane au identificat cel puţin 8 website-uri are unor false companii de biotehnologie, care ofereau atât vaccinuri, cât şi tratamente anti-COVID, scopul real fiind de a aduna şi folosi în scopuri ilegale datele personale ale celor care le contactau.

Falsurile au început să circule şi în România. Un bărbat a fost reţinut, după ce ar fi postat mai multe anunţuri pe un site, prin care oferea, contra cost, false rapoarte medicale cu teste PCR negative, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

„În urma investigaţiilor desfăşurate a fost identificat un bărbat, fiind reţinută în sarcina acestuia săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri private”, se arată în comunicat. Din ianuarie până în prezent, bărbatul ar fi postat pe un site mai multe anunţuri din conturi deschise cu date nereale, oferind spre vânzare teste PCR cu rezultat negativ - teste care nu se efectuau în realitate. Pe e-mail, cumpărătorii primeau un document în care le erau menţionate datele şi rezultatul negativ, iar contravaloarea documentului se achita într-un cont bancar.

„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu cel în cauză în stare de reţinere, fiind efectuate verificări în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a acestuia”, se mai arată în document.

 

Farmacist