Comisia Europeană anunţă că, în data de 10 aprilie, a pus la dispoziţia tuturor ţărilor membre „Ghidul privind colectarea, testarea, procesarea, păstrarea, distribuţia şi administrarea sub monitorizare a plasmei convalescente, recoltate de la pacienţii COVID-19”. Acest ghid vine în sprijinul specialiştilor şi al pacienţilor, ţinând cont că transfuzia cu plasmă recoltată de la convalescenţi este o posibilă terapie pentru pacienţii COVID-19.

Potrivit Comisiei Europene, Ghidul a fost elaborat în colaborare cu Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi este aprobat de cele 27 de autorităţi competente din statele membre.

Transfuzia cu plasmă recoltată de la pacienţii care s-au recuperat după diverse boli infecţioase este folosită de mulţi ani de specialişti, cu riscuri asociate foarte mici. De fapt, procedura constă într-o transfuzie plasmatică standard, plasma îndeplinind toate criteriile de siguranţă.

În afară de transfuzia directă, plasma convalescentă poate fi folosită şi ca materie primă pentru fabricarea industrială ulterioară a imunoglobulinelor specifice. Potrivit Comisiei Europene, dezvoltarea unui astfel de produs fabricat la scară largă ar fi putea fi accelerată prin disponibilitatea unui inventar substanţial de plasmă convalescentă donată, respectând standarde înalte de calitate şi siguranţă.

MedicHub vă pune la dispoziţie „Ghidul privind colectarea, testarea, procesarea, păstrarea, distribuţia şi administrarea sub monitorizare a plasmei convalescente, recoltate de la pacienţii COVID-19”.