Centrul comun de cercetare (JRC) al Comisiei Europene a confirmat validitatea noii sale metode de a detecta varianta Omicron – o metodă care nu necesită secvenţieri costisitoare şi cronofage.


Toate laboratoarele care efectuează teste PCR stadard vor putea să utlizeze această metodă pentru a detecta şi identifica Omicron, se arată într-o informare a Comisiei Europene.

Mariya Gabriel, comisar european răspunzător cu inovaţia, cercetarea, cultura, educaţia şi tineretul, precum şi responsabil în cadrul JRC, a declarat: „Această nouă metodă permite o detectare mai rapidă şi mai abordabilă a variantei Omicron, şi va ameliora procesul de monitorizare a răspândirii sale în Uniunea Europeană şi în întreaga lume”.

Reactivul modificat, pus la punct de cercetătorii JRC, poate fi comandat de către furnizorii obişnuiţi de teste PCR şi utilizat cu uşurinţă. Toate laboratoarele care efectuează la ora actuală teste PCR se pot deci adapta imediat, se mai arată în informare.

Stella Kyriakides, comisarul însărcinat cu sănătatea şi cu securitatea alimentară, a declarat că noua metodă va permite un proces rapid de depistare, ceea ce va duce la o înţelegere mai bună a modului de răspândire a Omicron, la o izolare mai eficace a cazurilor şi la o scădere importantă a presiunii care se exercită deja asupra sistemelor de sănătate din UE.


 

Medic