Un computer tomograf de ultimă generaţie, dotat cu modul de inteligenţă artificială şi capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus în doar câteva minute, a fost inaugurat, marţi, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

La nivel mondial, pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, metodei de testare tip RT-PCR i-a fost adăugată şi metoda utilizării Computerului Tomograf. Cele două metode de testare au eficienţă de peste 90% însă, spre deosebire de testele Real Time PCR, ale căror rezultate durează în jur de câteva ore, computerul tomograf achiziţionat de Primăria Capitalei, prin ASSMB, pentru Spitalul „Dr. Victor Babeş” oferă un diagnostic prezumtiv în doar câteva minute.

Directorul Medical al ASSMB, Turkes Ablachim, a explicat că, dacă unui medic radiolog îi trebuie mai mult de 15 minute pentru a realiza o tomografie computerizată la plămâni, Ansamblul Mobil CT o face în 30 de secunde, ceea ce înseamnă că aparatul este capabil să realizeze câteva sute de teste pe zi.

La rândul său, directorul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, dr. Emilian Imbri a declarat că acest aparat reprezintă pentru cadrele medicale un triaj, el fiind amplasat în curtea spitalului, într-un container special. „Astfel, bolnavul nu mai ajunge în Camera de gardă şi este diagnosticat încă de la intrare. Referitor la cei trataţi în această unitate medicală, până în prezent, la Spitalul Victor Babeş au fost vindecaţi de infecţia cu noul coronavirus 980 de pacienţi”.

Potrivit conf. dr. Simin Aysel Florescu, director medical al spitalului, „ansamblul Mobil Computer Tomograf (CT) detectează existenţa unor leziuni pulmonare specifice COVID-19, evaluează riscul de predicţie a pneumoniei şi măsoară leziunile. Este important de menţionat că, după fiecare pacient scanat, aparatul realizează o dezinfecţie, utilizând lămpi ultraviolete”.

  • Scanner-ul Ansamblului Mobil Computer Tomograf este astfel proiectat, încât nu numai că operaţiunea durează, în total, circa un minut, dar şi cantitatea de radiaţie la care este expus pacientul este redusă cu aproximativ 70%;
  • Acest computer tomograf de ultimă generaţie poate fi utilizat şi pentru alte tipuri de examinări CT, diferite de cele pulmonare;
  • În mod normal, instalarea şi punerea în funcţiune a unui aparat CT, într-un spital, poate dura circa un an, în timp ce acest Ansamblu Mobil CT, se instalează în numai 10 zile.

Valoarea investiţiei ASSMB este de 1 milion de euro.

Sursa foto: Primăria Municipiului Bucureşti