Conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre faptul că, la un an de la începerea vaccinării împotriva COVID şi la o populaţie vaccinată în proporţie de minimum 60%, viaţa ar putea reveni la normal. Medicul explică celor care au suspiciuni cu privire la realizarea vaccinurilor că acestea sunt produse în cele mai bune condiţii. „Timpul de realizare se poate justifica punct cu punct, în sensul că avem o mobilizare de ştiinţă fără precedent, echipe de cercetători din alte segmente de cercetare în acest domeniu al vaccinării, ceea ce a adus un supliment de ştiinţă extraordinar şi care e foarte important”, spune conf. dr. Emilian Popovici.


Aţi văzut numărul de infectări din ultima vreme, pare că s-a stabilizat. Cum vedeţi dumneavoastră situaţia?

Conf. dr. Emilian Popovici: Eu mă orientez, să zicem, secundar după numărul de infecţii noi, pentru că acestea sunt dependente de numărul de testări şi de alte criterii. Mă orientez preponderent după numărul bazal de reproducere care ne arată care e rata de transmisibilitate. Şi ne aflăm tot unde la 0,90 şi ceva, deci undeva aproape de 1, deci s-a ameliorat sub acest aspect, însă foarte puţin. Acest lucru se reflectă şi în ocuparea paturilor de la terapie intensivă, pentru că sunt câteva criterii pe care le urmărim şi după care ne dăm seama cam cum evoluează manifestarea pandemică. Este o situaţie care este cumva relativ staţionară, întrucât cifrele încep să aibă o uşoară tendinţă de creştere. Vom vedea cât va fi această creştere, care este consecutivă relaxării. Pe perioada Sărbătorilor, oamenii au mai lăsat „garda jos” şi vom vedea cum stăm într-un interval de aproximativ două săptămâni.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, de curând, că poate ar fi nevoie de nişte măsuri mai restrictive în Europa. România la ce nivel ar trebui să fie?

Conf. dr. Emilian Popovici: Virusul acesta infectează după oferta care i se face. În momentul în care setul de măsuri este restrictiv, deci avem de-a face cu măsuri mai aspre şi populaţia respectă aceste măsuri, oferta este mică şi numărul de infecţii este mai mic. În momentul în care se produce o relaxare de măsuri, numărul de infecţii creşte. Şi varianta britanică şi-a manifestat prezenţa atât de pregnant pe fondul unei scăderi a nivelului de măsuri de la 4 la 2. Acum, Marea Britanie a revenit de ceva timp la nivelul 4 şi, cu toate acestea, e o întârziere în scăderea numărului de infecţii, pentru că transmisibilitatea este foarte crescută. Toată problema stă în măsuri şi în felul în care populaţia respectă măsurile recomandate de autorităţi.


Ce ne puteţi spune despre această nouă variantă britanică a virusului, care a fost detectată şi în România?

Conf. dr. Emilian Popovici: La varianta britanică caracteristica este că se transmite mai uşor şi asta e dovedit prin faptul că a devenit dominantă progresiv în regiunile Marii Britanii. Aceasta este caracteristica principală. Ea nu a modificat nici răspunsul la vaccin, nu a modificat nici protecţia post infecţioasă a celor care au trecut prin boală. Acestea sunt aspecte pozitive. Mai avem o problemă la varianta sud-africană, care este delimitată relativ recent şi la care s-au observat unele modificări la nivelul proteinei spike. Rămâne de văzut dacă aceste modificări generează sau nu modificări privitoare la vaccin, în sensul unei eventuale scăderi a răspunsului la vaccin. Dar aceste lucruri nu sunt stabilite deocamdată, cercetătorii studiază în continuare şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem care vor fi concluziile.


Vaccinarea merge mai bine în unele ţări - Istraelul e pe primul loc, în alte ţări merge mai greu. Avem speranţe că, după vaccinare, epidemia o să fie încetinită, astfel încât să revenim la o viaţă cât de cât normală?

Conf. dr. Emilian Popovici: Recomandarea pentru toate ţările lumii e să vaccineze într-un interval de timp de maximum un an minimum 60% din populaţie şi, în acelaşi timp, să ia toate măsurile, astfel încât numărul de infecţii să fie menţinut la un nivel minim posibil. Acestea sunt cele două linii de acţiune. De ce? Pentru ca prin limitarea infecţiilor să se limiteze capacitatea virusului de a genera noi variante. Cu cât infectează mai mulţi oameni, cu atât creşte şansa de a genera mutaţii şi, prin  generarea de mutaţii, apar noi variante care pot veni cu caracteristici care să ridice probleme sub toate aspectele. Aceasta este motivaţia pentru care se cere ca, în paralel cu vaccinarea, numărul de infecţii să fie ţinut la nivelul minim posibil şi pentru asta trebuie să purtăm mască cu toţii. Şi cei care au fost bolnavi şi au dobândit imunitate post-infecţioasă şi cei care au fost vaccinaţi, dar şi cei care nu se încadrează în niciuna dintre categorii.


Putem vorbi despre ianuarie 2022 ca o revenire la viaţa normală?

Conf. dr. Emilian Popovici: Da, în condiţiile în care fiecare ţară în parte va vaccina minimum 60% din populaţie. Odată cu îndeplinirea acestei ţinte, va începe să funcţioneze imunitatea colectivă care va fi cea care va ajuta omenirea la rezolvarea acestei probleme a COVID-19.


Sunt dezbateri aprinse între vaccinişti şi antivaccinişti cu privire la vaccinare. Dar printre persoanele sceptice privitor la vaccinare sunt şi medici. Ce le transmiteţi colegilor dumneavoastră despre vaccinare?

Conf. dr. Emilian Popovici: Nu le transmit decât că din tot ceea ce am studiat, din discuţiile pe care le-am avut cu oameni extrem de competenţi care sunt cu o probitate morală şi profesională deasupra oricărei suspiciuni, concluzia a fost că avem de-a face cu vaccinuri sigure, în sensul că îşi fac treaba pentru care au fost realizate, cu eficienţă înaltă. Timpul de realizare se poate justifica punct cu punct, în sensul că avem o mobilizare de ştiinţă fără precedent, echipe de cercetători din alte segmente de cercetare în acest domeniu al vaccinării, ceea ce a adus un supliment de ştiinţă extraordinar şi care e foarte important. De asemenea, o mobilizare din punct de vedere a susţinerii financiare a cercetării, în realizarea vaccinului nu au investit doar companii, ci şi diverse instituţii financiare şi guverne. De asemenea, numărul mare de voluntari – acum am avut sute de mii de voluntari. În 2016, erau numai 26.000 de voluntari la nivel mondial. Nu au fost necesare studiile de marketing care necesită un timp semnificativ. De asemenea, nu au fost necesare negocierile cu instituţii financiare finanţatoare, pentru că suportul financiar a fost din capul locului alocat şi nu a mai fost nevoie. S-a sărit peste o serie de etape birocratice, nu etape de studii clinice sau de studii legate de siguranţă sau de eficienţă. Pe de altă parte, nici faptul că există această posibilitate ca variantele noi ale virusului să genereze o anumită scădere a răspunsului la vaccin  nu trebuie să îngrijoreze foarte tare, pentru că actualele vaccinuri se pot adapta foarte uşor la o eventuală asemenea situaţie, din punct de vedere tehnic nu este nicio problemă ca noile vaccinuri să fie adaptate la eventuale  noi variante ale virusului, dacă acest lucru va fi necesar.


Ce mesaj aveţi pentru colegii medici, care de aproape un an sunt în linia întâi?

Conf. dr. Emilian Popovici: În primul rând, le mulţumesc pentru efortul pe care l-au depus până acum. Le doresc un An Nou cu sănătate şi cu bucurii, şi cu multă putere de muncă, şi cu răbdare, pentru că, dacă  ne mobilizăm aşa cum ne-am mobilizat şi până acum, până la urmă vom învinge. 

 

Medic