Conf. dr. Mădălina Georgescu, medic primar ORL, coordonatorul Formului ORL.ro, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 6 – 7 martie 2020, a vorbit într-un interviu pentru Medichub despre traumele sonore la care se supun cei care ascultă muzică la volum maxim sau stau în zgomot puternic în cluburi sau la concerte. Medicul spune că riscul de traumă sonoră este mult mai mare la tinerii din zilele noastre din cauza expunerii la zgomot. În ceea ce priveşte prevenirea scăderii auzului, specialistul ORL arată că părinţii ar trebui să înţeleagă că prin vaccinarea copiilor se reduce riscul de a face infecţii care să ducă la scăderea auzului. De asemenea, medicul mai spune că, înainte de a merge la şcoală, elevii ar trebui să facă o audiogramă prin care să li se testeze auzul.

Medichub: Suntem în plin sezon de gripă. Ce consecinţe poate avea o gripă sau o răceală asupra auzului?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: De obicei, aceste infecţii sezoniere afectează sfera nasului şi a plămânilor. De multe ori există o legătură între patologia nazală şi patologia urechii medii. Răceala se poate complica cu o patologie de ureche medie, fie cu otită medie acută, fie cu o otită seroasă, care, de obicei, aduce o scădere de auz. Din fericire tranzitorie, ea se poate rezolva, pentru că tratamentul pe care pacientul îl primeşte pentru afecţiunea de bază se completează cu ceea ce este necesar dacă apare şi problema afectării urechii medii.

Medichub: Când poate apărea surditatea?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: Surditatea înseamnă că nu aude cel puţin cu una din urechi, mai rar din cauza răcelilor. Există sigur nevrite de nerv cohlear, adică infecţii virale care afectează direct nervul auditiv şi atunci chiar se pierde auzul. De obicei, răcelile, gripele duc spre patologie de ureche medie, adică imediat în spatele timpanului, care de obicei se tratează. Chiar dacă nu se tratează de la început şi chiar dacă hipoacuzia durează mai mult timp, de obicei, în timp se rezolvă.

Medichub: În epoca tehnologiei, toţi tinerii ascultă muzică la căşti, vedem multă lume care merge pe stradă cu căştile în urechi. Există nişte limite, astfel încât să ne protejăm auzul?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: Din păcate, există acest obicei. Tehnologia aduce şi lucruri nu tocmai bune, ascultatul muzicii la căşti este extrem de dăunător, mai ales când mergi pe stradă unde este zgomot ambiental şi atunci involutar dai volumul mai tare şi astfel te expui la traumă sonoră. Există două lucruri care mie mi se par negative la mersul cu căştile în urechi pe stradă: dacă se folosesc acele căşti micuţe care intră în ureche eşti mai predispus la riscul de traumă sonoră tocmai pentru că eşti predispus să dai volumul mai tare ca să înţelegi muzica pe care o asculţi sau când vorbeşti la telefon. Din cauza zgomotului de pe stradă, dacă se poartă căştile supraurale, astfel încât să nu dai volumul tare, practic te izolezi de ce se întâmplă în jurul tău şi mergi pe stradă fără să ştii ce ţi se întâmplă. Din punctul meu de vedere, trebuie să fii în permanent contact cu mediul în care te afli ca să ştii ce ţi se întâmplă şi să te fereşti de pericole. Eu sunt împotriva purtatului de căşti.

Medichub: Care este volumul maxim admis, astfel încât să nu ne afecteze sănătatea auditivă?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: În străinătate, există legi care limitează expunerea la zgomot în discoteci la 80 de decibeli ca nivel de intensitate. În România, din păcate, nu. La noi se dă muzica foarte tare şi la petreceri, şi în cluburi, şi în discoteci sau la concerte. Deja se ştie şi este diagonosticată ca traumă sonoră profesională expunerea la 85 de decibeli timp de 8 ore. În aceste cluburi, sau la concerte, expunerea este mult mai mare, se ajunge şi la 100 de decibeli sau mai mult, decibelul fiind o unitate logaritmică, adică, dacă îţi creşti spre exemplu cu 3 decibeli intensitatea, atunci puterea se dublează şi ar trebui să stai doar 4 ore. Teoretic, riscul de traumă sonoră este foarte mare. Şi atunci, cei care practică astfel de hobby-uri, şi e firesc să ieşi în societate, ar trebui să aibă un pic grijă la expunerea la zgomot, adică fie să poarte nişte dopuri de protecţie care mai scad expunerea la zgomot, fie să aibă grijă să nu stea foarte mult timp, să aibă pauze. Aveam cu precădere multe cazuri care vin la camera de gardă, care spun că li s-a înfundat o ureche şi după o seară în discotecă.

Medichub: Cum vedeţi situaţia tinerilor care astăzi ascultă muzică mai mult la căşti?

Conf.dr. Mădălina Georgescu: Din păcate, tinerii au mai des în zilele noastre decât în trecut ceea ce numim traumă sonoră, adică scăderea auzului pe anumite frecvenţe din cauza expunerii la zgomot şi partea proastă este că, odată cu lezarea urechii interne şi apariţia scăderii auzului, pot să apară şi zgomote, tinitus – acufene, care sunt foarte greu de tratat. Nu există un protocol sau o reţetă miraculoasă care sigur să dea rezultate. Uneori aceste zgomote pot fi controlate medicamentos, alteori însă nu, şi asta înseamnă că încă de tineri rămân deja cu o leziune de ureche internă peste care se va suprapune ceea ce probabil ni se întâmplă multora dintre noi - să îmbătrânim - şi atunci apare şi scăderea auzului din cauza vârstei. Aceste scăderi de auz aduc două inconveniente, unul că nu mai înţelegi bine ce se vorbeşte în jurul tău, şi pe termen lung rişti să te izolezi, iar pe de altă parte apar zgomotele, care sunt extrem de deranjante şi afectează calitatea vieţii.

Medichub: Tinitusul poate apărea şi în urma ascultării la căşti?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: Da. Trauma sonoră înseamnă lezarea urechii interne, care are două efecte – scăderea auzului şi apariţia tinitusului. Nu apare la toată lumea, dar sigur că riscul există în momentul în care te expui la zgomot în mod repetat.

Medichub: Cum îi protejăm pe copii de scăderea auzului?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: Pentru copii este important să fie vaccinaţi, pentru că infecţiile respiratorii cu pneumococ sau cu hemofilus influenze afectează de obicei urechea şi aceste otite repetate pot să determine în timp scăderea de auz. Deci, vaccinarea copiilor mi se pare absolut obligatorie şi trebuie respectată schema de vaccinare. Astfel, se reduce riscul de a face infecţii care să ducă la scăderea auzului. De asemenea, copiii ar trebui să nu stea în zgomot şi să nu folosească căştile insert, să limiteze participarea la concursuri de formula 1 sau la cele de motociclete.

Medichub: Cât se important este ca părinţii să-şi ducă copiii la medic pentru a le face audiograma?

Conf. dr. Mădălina Georgescu: Este foarte important, pentru că cei mici sunt expuşi des la răceli, mai ales că sunt în colectivitate unde pot lua infecţia de la ceilalţi copii. Pot face otite care netratate la timp dau o scădere de auz, care, din păcate, uneori se poate permanentiza. De aceea, este obligatoriu, ca pe lângă faptul că la naştere trebuie făcut screening auditiv,  părintele să facă copilului audiogramă de control înainte ca cel mic să meargă la grădiniţă şi la şcoală, se cheamă screening auditiv la preşcolari şi şcolari. Copiii trebuie să aibă un auz normal la ambele urechi atunci când merg la şcoală, pentru că acolo este zgomot, sunt informaţii noi pe care ei trebuie să le audă corect pe ca să le înveţe corect. În România, nu există screening auditiv la preşcolari şi şcolari, dar nu există în multe ţări din Europa. Însă, de obicei, medicii ORL-işti promovează această idee ca atunci când copiii împlinesc vârsta şcolară să le facă audiogramă.