Pediatrul Mihai Craiu explică într-un interviu acordat medichub.ro cum trebuie tratată gripa la copii în cazul în care ea apare, cum se poate pune rapid diagnosticul şi de ce nu trebuie folosite antibioticele în cazul acesteia. Medicul spune că, în prezent, România nu se confruntă cu o epidemie de gripă, dar vârful de sezon poate fi atins după ce copiii se întorc la şcoală şi după ce vin temperaturile foarte scăzute.

Medichub: Cum se manifestă gripa la copii?

Conf. dr. Mihai Craiu: La început, până să punem diagnosticul etiologic prin investigaţii specifice, adică să facem testele de gripă, ceea ce au în comun toţi aceşti copii se înscrie sub umbrela unui termen generic care se cheamă ILI - influenza like illness - adică boală care seamănă cu gripa, trebuie să ştim cum arată gripa ca să o putem diagnostica. Gripa are trei lucruri în comun la copilul mic: în primul rând, debutul foarte rapid, adică am dus copilul la grădiniţă, aparent bine, dar seara, înainte de culcare, constatăm că e bolnav. Al doilea lucru este ascensiunea febrilă relativ rapidă şi mare, adică nu face temperatură ca la o răceală obişnuită, la gripă e posibil să facă febră peste 39 de grade din prima zi de boală. Şi al treilea lucru este starea generală. Spre deosebire de toate celelalte boli ale copilului mic, la gripă, copilul se simte neobişnuit de rău. Mulţi părinţi spun că a mai fost bolnav, dar niciodată aşa de grav. Are dureri de muşchi, de cap, de oase şi copilul nu ştie să spună toată astea. Pur şi simplu nu se mişcă. Literatura de specialitate numeşte gripa la debut „fast&furios”, adică vine repede şi e violentă, e termenul epidemiologilor.

Medichub: Care este sezonul maxim al gripei?

Conf. dr. Mihai Craiu: Sezonul de gripă este foarte variabil şi, dacă facem comparaţia cifrelor oficiale publicate joi de Centrul de Boli Transmisibile, constatăm că, anul acesta, avem mai puţine cazuri de gripă confirmată decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Există o sezonalitate care ţine de vreme şi de temperatură. E important să fie foarte frig ca să vină gripa. De aceea, anticipez că, atunci când încep şcolile şi grădiniţele, o să avem, în următoarele săptămâni, o creştere spectaculoasă a numărului de cazuri. Acum că sunt câteva sute înseamnă nimic. E de spus că gripa afectează în plin sezon gripal, adică, de obicei, în ianuarie, februarie, martie, între 5 şi 10% din populaţia generală în Europa. În momentul acesta, nu e epidemie.

Medichub: Care sunt variantele pentru copii în privinţa vaccinării antigripale? Cât de important este să fie vaccinaţi?

Conf. dr. Mihai Craiu: Pentru copii există opţiuni mai multe. Există vaccinul non injectabil care e ca un puf nazal şi care se foloseşte între 2 şi 18 ani. Este vaccinul care este folosit în Uniunea Europeană, de exemplu în Marea Britanie, pentru programele naţionale care vizează copiii de grădiniţă. În România, după cum spunea şi profesorul Alexandru Rafila, există o anomalie, pentru că România este singura ţară a Uniunii Europene unde copiii de 0-5 ani nu sunt incluşi în grupa de pacienţi la risc la gripă. Dar, în momentul de faţă, copiii ar avea de unde să obţină vaccinul, dacă părinţii lor se duc şi achiziţionează din farmacie vaccinul şi merg apoi la medicul de familie. Trebuie vaccinaţi suficient de mulţi oameni din grupele astea la risc pentru a preveni epidemiile de gripă. Asta spune un document asumat la nivel de UE în 2009 de către toţi miniştrii sănătăţii care s-au angajat să acopere cu vaccin antigripal cel puţin 75% din seniorii de 65+ aflaţi în grupele acestea de risc. Or, în UE numai două ţări se apropie de 75%. Este vorba de Marea Britanie şi de Olanda. Celelalte ţări nu se apropie, România se află la 6% în privinţa acoperirii vaccinării antigripale.

Medichub: În ce constă tratamentul gripei?

Conf. dr. Mihai Craiu: Două lucuri sunt importante pentru părintele care are un copil cu o boală ce seamănă cu gripa. Primul şi cel mai important lucru este să nu-l ducă în colectivitate. Din păcate, sunt părinţi care au profesii ce îi plasează în dificultatea de a sta acasă cu copilul, dar este absolut imoral să duci un copil gripat la grădiniţă. Al doilea lucru, dacă a început cu febră mare, durere de cap, diaree, vomitat, trebuie mers la un spital de urgenţă pentru copii sau la medicul de familie. Există teste specifice care se fac, ca un exudat nazal, şi se dă rezultatul pe loc. Gripa se tratează cu antivirale, şi nu cu antibiotice.

Medichub: De ce trebuie să evităm adminstrarea antibioticelor în gripă?

Conf. dr. Mihai Craiu: Trebuie spus că gripa ne face rău nu numai pentru că produce febră mare, pe care o suportăm cu dificultate, ci pentru că are efect anergizant, ceea ce înseamnă că scade performanţa sistemului imun şi îl face mai prost decât era înainte de episodul gripal şi apărarea strict locală a căii aeriene este mult mai modestă. În momentul în care administrăm în loc de un antiviral, care ar bloca replicarea virusului gripal şi în felul ăsta ar îmbunătăţi indirect performanţele sistemului imun, un antibiotic, acesta, pentru că nu are pe cine să omoare în corpul nostru, are drept ţintă numai barierele noastre naturale, aşa numitul microbiom – suma microbilor care ne apără ca nişte grăniceri. Cu alte cuvinte, în urma administrării antibioticului la infecţii cu germeni, devenim multirezistenţi. De altfel, bătrânii din cauza asta mor de gripă – de pneumonie - cu microbi purtaţi în nas, dar care nu sunt suficient de mulţi şi de potenţi încât să invadeze plămânii. În momentul în care vii cu antibioticul şi omori toţi microbii buni, cei câţiva golani care rămân au cale liberă pentru a produce infecţii generalizate. De aceea, numai cu prescripţie medicală, numai după consult şi investigaţii, numai după reevaluare trebuie administrat antibioticul. Şi, din punctul meu de vedere, pacienţii cu gripă care au nevoie de antibiotic ar trebui să fie la spital, şi nu acasă.