Conference Arena organizează „Romanian Healthcare Conference & Expo”, prima conferinţă din România dedicată profesioniştilor din sectorul de sănătate, cu focus pe experienţa pacienţilor.


Situaţia sistemului sanitar românesc este departe de standardele europene. Conform „State of Health in the EU - România”, deşi cheltuielile pentru sănătate au crescut în ultimul deceniu, acestea rămân la al doilea cel mai scăzut nivel din UE atât ca procent din PIB, cât şi ca pondere pe cap de locuitor, se arată într-un comunicat. Rata mortalităţii evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar şi decesele cauzate de consumul de alcool. Mortalitatea prin cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE şi include decesele cauzate de cancer de prostată şi mamar, care pot fi tratate dacă pacienţii ajung la timp la doctor.

Cheltuielile pe cap de locuitor pentru prevenţie au a doua cea mai scăzută pondere din UE. Deşi telemedicina, recent reglementată în România, este din ce în ce mai adoptată de furnizorii de servicii medicale, teleconsultaţiile nu au fost utilizate la fel de mult ca în alte ţări ale UE. Iar speranţa de viaţă s-a redus din cauza COVID-19 şi este sub media UE. Cu toate acestea, statistic, majoritatea românilor consideră că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună, se mai spune în document.

Pacienţii se bazează adesea pe serviciile de urgenţă din spitale dacă au nevoie de asistenţă medicală – inclusiv de îngrijire care nu este urgentă – şi aleg să evite asistenţa medicală primară oferită de medicii de familie. Contactul periodic cu medicul nu este prioritar pentru populaţie, cu excepţia situaţiilor de tip afecţiune cronică ce necesită reînnoirea reţetelor de tratament. 

Dincolo de deficitul de resurse bugetare de stat şi de medici, provocarea principală a sistemului sanitar românesc este educaţia privind importanţa prevenţiei şi a relaţiei medic-pacient.

Pornind de la aceste premise, Conference Arena, membru Marketing Insiders Group,  organizează prima conferinţă dedicată experienţei pacienţilor. Evenimentul va reuni experţi şi branduri inovatoare care accelerează dezvoltarea sistemului sanitar prin soluţii de impact din ariile de customer experience, tehnologie, psihologie şi infrastructură operaţională.

Temele de discuţie ale primei ediţii sunt structurate în trei categorii de larg interes public şi privat, care au în centru interacţiunea medic-pacient:

  • MEDcare – experienţa pacientului de la design la implementare şi optimizare, tehnici de măsurare a satisfacţiei pacienţilor şi programe de loializare, accesibilitatea şi siguranţa pacienţilor, sănătatea comportamentală prin acţiuni prevenţie şi educaţie ş.a.;
  • MEDtech – impactul inteligenţei artificiale în sectorul sănătăţii, soluţii hardware şi software inovatoare, viitorul în telemedicină, limite şi oportunităţi în era Blockchain;
  • MEDbusiness – managementul şi procesele operaţionale, de la gestionarea forţei de muncă şi recrutarea de personal calificat, la eficientizare costurilor şi echilibrarea cerere-ofertă, starea de sănătate a populaţiei şi tendinţele din sectorul public versus sectorul privat.

Printre speakerii ce vor susţine prezentări, speech-uri şi sesiuni interactive se numără experţii Mihaela van der Schaar – Director of the Cambridge Centre for AI in Medicine (CCAIM), John Humphrey Plummer -  Professor of Machine Learning, AI, and Medicine at the University of Cambridge, Barry Jackson  – Psychologist, Counsellor and Professor, Bloomsburg University of Pennsyilvania, Răzvan Predica – Country Manager, Affidea Hiperdia România, Andreea Szilagyi Ph.D. – Leadership Coach, Career Counselor, University Lecturer, Politehnica University of Bucharest, Oana Vasile – Executive Healthcare Consultant, IQ Consult, George Niculcea – Vicepresident, Bright Distribution, Founder and CEO, Octodoc, Alin Roşca – Founder and CEO, RepsMate,  Mădălina Vilău – Managing Director Marketing Insiders Group.

Evenimentul va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, vineri, 14 octombrie.




Psihiatru (2)