Prima zi a conferinţei Medic.ro Bucureşti a debutat, ieri, cu teme extrem de interesante, printre care utilizarea Vitaminei D în prevenţie şi informaţii-cheie din volumul „Compendiu de medicina adicţiei”.


Conferinţa Medic.ro este un eveniment pe care MedicHub îl organizează împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) în mai multe oraşe din ţară. „În Bucureşti, Medic.ro este organizat, evident, împreună cu AMF-B”, a punctat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov (AMF-B).

„Evenimentul cuprinde prezentări din toate ariile de patologie cu care ne întâlnim în medicina de familie şi o mulţime de lucrări originale, care nu au legătură cu firmele de medicamente. Încercăm să găsim aici lucruri noi, ghiduri şi prezentări atractive care să ne aducă iarăşi împreună la aceste evenimente (n.r. Medic.ro): unul are loc în primăvară şi unul are loc în toamnă”, a explicat dr. Sandra Alexiu, în prima zi a Conferinţei Medic.ro, eveniment ce are loc la Magic Place Events din Bucureşti.

sandra_alexiu
Dr. Sandra Alexiu

Preşedintele AMF - B a avut o prezentare extrem de interesantă cu tema „Vitamina D utilizată în prevenţie, ghid practic actualizat”. Aceasta le-a prezentat medicilor de familie bucureşteni noi date despre modalităţile în care poate fi utilizată Vitamina D.

„Am pregătit un mic rezumat al unui articol care a apărut recent. Am atins problema Vitaminei D pentru prevenţie la persoanele care sunt peste vârsta de 1 an”, a mai precizat medicul.

Articolul a fost publicat în iunie 2024, iar dr. Sandra Alexiu le-a oferit colegilor săi, ca sursă, un cod QR unde poate fi citit integral articolul despre Vitamina D. „Noi venim dintr-o cultură în care dăm, conform biletului de externare, nou-născutului Vitamina D din ziua 14, până la 2 ani şi pe urmă în sezonul rece. Ceea ce este complet greşit de foarte mult timp. (...) În realitate, Vitamina D se suplimentează din prima zi în care apărem pe lume, până în ultima, fără pauză. Pauzele se referă, eventual, doar la perioadele în care mergem la mare şi ne expunem aproape complet pielea, astfel încât să se sintetizeze înăuntrul ei Vitamina D”, a punctat medicul Sandra Alexiu.


Provocările medicului pneumolog

Prof. dr. Roxana Nemeş este medic pneumolog şi specialist pediatru la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti. Am stat de vorbă cu ea astăzi, în pauza dintre lucrările prezentate la Conferinţa Medic.ro Bucureşti. Aceasta a susţinut o lucrare pe tema deciziilor terapeutice pentru secreţii nazale şi tuse, astfel că am rugat-o să puncteze câteva elemente-cheie la care trebuie să fim atenţi în sezonul toamnă-iarnă, în contextul în care circulă numeroase viroze şi virusuri gripale.

roxana_nemes
Prof. dr. Roxana Nemeş

„Suntem în pragul începerii sezonului rece, cu provocări deosebite, atât din partea virusurilor foarte agresive, aşa cum sunt virusul sinciţial respirator, virusurile gripale cu circulaţie ubicuitară, dar şi din partea bacteriilor care produc afecţiuni respiratorii grave. Suntem încă cu numeroase cazuri de tuse convulsivă, practic, o provocare deosebită pe care o avem atât noi, ca pneumologi, dar şi colegii noştri din medicina de familie, care sunt prima redută în faţa pacientului bolnav şi cărora le mulţumim pe această cale”, a transmis prof. dr. Roxana Nemeş.

Specialistul a adăugat că medicii pneumologi reiterează ideea de vaccinare, „pentru că o prevenţie înseamnă a fi cu un pas înainte, în protecţia plămânului tău”.

Medic.ro Bucureşti continuă şi astăzi, cu lucrări originale şi interesante, dintre care menţionăm câteva: „Servicii preventive la pacienţii neasiguraţi”, „Perspective actuale în managementul diareii asociate antibioterapiei” sau „Abordarea pacientului hipertensiv cu factori de risc”.


Conferinţa Medic.ro Bucureşti este creditată cu 22 de credite EMC: 12 credite pentru participarea la conferinţă şi 10 credite pentru abonamentul anual la revista ştiinţifică Medic.ro.


Florentina Ionescu


Medic