Biroul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa şi OMS România, împreună cu înalţi oficiali ai Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii şi ai Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile au analizat motivele din spatele tendinţei actuale în procesul de vaccinare COVID-19, pentru a elabora acţiuni pragmatice de imunizare.


Reprezentanţii români au informat că ţara se confruntă cu o creştere foarte mare a cazurilor severe şi a deceselor, 92% din decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate, se arată într-un comunicat. Cele mai multe dintre acestea au avut şi alte boli, dar au fost înregistrate decese şi în rândul tinerilor, copiilor şi tineri şi populaţiei active.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării. Se remarcă diferenţe mari în acoperirea vaccinală de la un judeţ la altul, judeţele din nord-est şi sud având o acoperire vaccinală mai mică.

Pe grupe de vârstă, există o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani.

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022.

Vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât s-a prevăzut la grupurile prioritare vulnerabile (peste 80 de ani).

Modelarea OMS arată că, dacă se menţine ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare.

„Este necesar să ne asigurăm că şi restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci şi recomandă populaţiei vaccinarea împotriva COVID-19”, se arată în documentul Grupului de comunicare al CNCAV.  

OMS a observat o creştere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce priveşte vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieţi celor care prezintă cel mai mare risc de deces şi forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice şi alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esenţiale).

Studiile sociologice comportamentale şi cercetările formative privind factorii determinanţi şi barierele ce ţin de atitudinea cadrelor medicale faţă de vaccinare, arată că, în timp, intenţia populaţiei de a se vaccina a crescut în România. OMS a recunoscut eforturile depuse de Guvern, CNCAV şi de Ministerul Sănătăţii în a monitoriza îndeaproape nivelul vaccinării împotriva COVID-19 în judeţe şi inovaţiile legate de implicarea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali din reţeaua de îngrijiri primare, în îmbunătăţirea vaccinării la populaţia vârstnică din mediul rural.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susţină extinderea vaccinării în România, este esenţial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înţelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populaţiei cu nivel redus de vaccinare, se arată în comunicat.

Ca paşi următori, în completarea eforturilor în curs şi planificate ale guvernului şi ale Ministerului Sănătăţii din România, OMS va colabora îndeaproape cu CNCAV, Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile, pe teme legate de oportunităţi de instruire şi schimburi de informaţii ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cu privire la siguranţa vaccinurilor, şi dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înţelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populaţie.

 

Medic