Copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc în prezent în Europa, a declarat pentru Agenţia TASS doctorul Evgheni Timakov, şef al centrului medical „Lider mediţinî” şi specialist în boli infecţioase şi vaccinuri.


„Aceste tulpini îi afectează pe copii într-o măsură mai mare comparativ cu cele anterioare. Virusul suferă mutaţii, se modifică de aşa natură încât să afecteze mai mulţi oameni, să depăşească diverse bariere imune, să găsească lacune în sistemul nostru imunitar şi să acopere toate segmentele populaţiei. Aceasta este evoluţia lui normală, aşa a fost şi aşa va fi întotdeauna în cazul fiecărui virus. Noile tulpini sunt mai contagioase”, a spus medicul, conform Agerpres.

Deşi copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini, aceştia vor dezvolta în general o formă mai uşoară a bolii sau vor fi asimptomatici, fără consecinţe grave, a precizat Evgheni Timakov. Întrebat despre vaccinarea împotriva COVID-19, doctorul a spus că aceasta nu este necesară când este vorba de copiii sub vârsta de 12 ani.

Copiii reprezintă aproximativ 8-10% din totalul pacienţilor cu COVID-19 din Rusia, cel mai mare număr de micuţi infectaţi fiind înregistrat în grupa de vârstă 13-15 ani, a informat la sfârşitul lunii ianuarie directorul adjunct al Institutului Central de Cercetare Epidemiologică din Moscova, Alexander Gorelov.


Pediatru