Compania germană de biotehnologie CureVac a anunţat că principalul său vaccin împotriva COVID-19 a demonstrat o eficacitate de doar 47%, potrivit rezultatelor intermediare ale unui studiu clinic de amploare, şi nu întruneşte în acest stadiu criteriile necesare pentru a fi autorizat.


Vaccinul dezvoltat de CureVac „a atins o eficacitate preliminară de 47% împotriva COVID-19, indiferent de gravitatea bolii, şi nu îndeplineşte criteriile statistice de succes prestabilite”, a anunţat într-un comunicat compania germană, după cum relatează AFP – preluată de Agerpres.

Este primul rezultat privind eficacitatea serului, făcut public de CureVac, care desfăşoară în această perioadă faza finală a studiilor sale clinice pe scară largă, realizate pe un grup de aproximativ 40.000 de voluntari în Europa şi America Latină.

„Eficacitatea finală ar putea încă să se modifice”, a precizat CEO-ul companiei, Franz-Werner Haas, care a evidenţiat drept posibile cauze ale eficacităţii scăzute dificultăţile ridicate de apariţia variantelor SARS-CoV-2.

„Am sperat la rezultate mai solide în analiza intermediară, dar am constatat că este dificil de obţinut o eficacitate ridicată cu această gamă de variante fără precedent. Vom continua studiul până la analiza finală”, a adăugat el.

CureVac s-a lansat în cursa internaţională pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 în ianuarie 2020, în acelaşi timp cu producătorii Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Compania CureVAc a semnat un contract ce prevedea comenzi importante cu Uniunea Europeană pentru acest vaccin, bazat pe tehnologia ARN mesager.

 

Medic